Games & Tech,  Lifestyle

Wat is cosplay nu eigenlijk? @ Female-Gamers

Regelmatig kom je het woord ‘cosplay’ tegen in onze nieuwtjes en artikelen. Maar wat is dit nu eigenlijk? Ik heb me op dit onderwerp gestort en ben inmiddels aardig op de hoogte!rnrnNaar aanleiding van mijn cosplay artikel heb ik ook een interview gehouden, met cosplay girl tare, deze kan je hier lezen. nnnn
rn

rnNaast Carnaval of Halloween zijn er weinig momenten waarop je je lekker kan uitdossen en je je even helemaal iemand anders kan wanen. Tijdens deze verkleedpartijtjes trek je vaak een leuk pak aan, maar bij cosplay gaat het nog net even een stap verder. Op Wikipedia staat dan ook de volgende omschrijving te lezen;rnrn

Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden.

rn

rnHet doel van cosplay is volgens Wikipedia te splitsen in drie verschillende categorieën. Zo heb je een groep die een personage bewondert en zich graag voor wil doen als deze. Ook zijn er cosplayers die het doen voor de aandacht, enkele cosplayers hebben zelfs fanpagina’s op social media. De laatste groep zou doen aan cosplay omdat ze het creatieve proces erachter leuk vinden. Je kunt cosplay simpel houden, maar dat ligt ook aan de outfit van je gamepersonage natuurlijk. Je kunt een poging wagen om hiervoor een outfit uit je eigen kast te gebruiken. Een andere manier is om de outfit te kopen via het internet. Ben je erg creatief, dan is het wel zo leuk om zelf een outfit te maken. rnrnEr zijn verschillende bronnen waar cosplayers hun inspiratie uithalen. Zo zijn manga, anime, strips (verhalen, romans, webstrips, enz.) en films waar inspiratie uitgehaald wordt. Maar er is nog een belangrijke inspiratiebron: games!!rnrn

rnTijdens een beurs of speciale cosplay-evenementen zie je mensen die zich hebben verkleed als hun (favoriete) gamepersonage voorbij komen. Hier in Nederland komt het niet zo vaak voor dat je iemand tijdens een beurs als Firstlook in cosplay voorbij ziet komen, tenzij ze hier expliciet voor zijn ingehuurd. Maar op buitenlandse gamebeurzen komt dit steeds vaker voor.rnrnTijdens het doen van research over cosplay kwam ik er achter dat er ook aardig wat cosplay-evenementen zijn in Nederland. De cosplay komt dan vooral voor tijdens animeconventies/Japanse lifestyle beurzen (cons) en je kan je aanmelden om deel te nemen.rnrn

rn

  • AnimeconrnIn 1999 was de eerste Animecon met zo’n 200 bezoekers. De bezoekersaantallen zijn in de loop der jaren flink gegroeid naar bijna 2500 bezoekers. Voorheen vond dit evenement plaats in Almelo, maar voor het eerst zal er gebruik worden gemaakt van een nieuwe locatie in Haarlem. Er is een uitgebreide agenda met cosplaycompetities, evenementen, muziek, dans en nog veel meer. Je bent van 31 mei t/m 2 juni onder de pannen.rnOfficiële website: animecon.nlrnrn
  • Abunai!rnMet een kleine 200 bezoekers was de eerste Abunai! in 2003 een feit. Ook hier zijn in de loop der jaren meer bezoekers verschenen, waarbij in 2011 ruim 3000 bezoekers te vinden waren op dit driedaagse evenement. Elk jaar vindt Abunai! plaats in de Koningshof in Veldhoven. Er is een thema voor het evenement en dit jaar staat in het teken van ‘Darkness Rising’. Zet dus maar in je agenda dat je tussen 23 en 25 augustus aanwezig bent tijdens de Abunai! in Veldhoven waar je verschillende competities, games en verkopers hebt.rnOfficiële website: Abunai!rnrn
  • TsunaconrnDit evenement vindt op een dag plaats, toevallig was deze op zondag 10 februari in Rotterdam. Van 10:00 tot 20:00 uur kon je flink inslaan bij verschillende dealers (verkopers), deelnemen aan karaoke, dansen op de DDR, verschillende games spelen en nog veel meer. rnOfficiële website: Tsunaconrnrn

    rn

  • MGC|ExperiencernOp 26 oktober 2013 kun je in Utrecht terecht voor jouw dosis cosplay, DDR en de nodige anime items. De tickets zijn € 9,95 waarvoor je een leuk dagje moet gaan krijgen, aangezien er meer zalen zullen zijn dan de vorige editie.rnOfficiële website: MGC Experiencernrn
  • DoroFestrnVoor de Noorderlingen is er een tweedaags Japans cultuurfestival dat al heeft plaatsgevonden op 23 en 24 februari in Zuidbroek, Groningen. Er waren verschillende workshops, cosplay en nog veel meer activiteiten die je kon volgen. rnOfficiële website: DoroFestrnrn
  • Elf Fantasy FairrnMaar ook tijdens de Elf Fantasy Fair zijn er cosplayers te vinden. Dit evenement hebben wij al eens mogen bezoeken en ook dit jaar zal deze weer gaan plaatsvinden. Voornamelijk staat Elfia centraal waarbij je de meest fantastische outfits kan tegenkomen. Op 20 en 21 april is in Haarzuilens, vlakbij Utrecht weer Elf Fantasy Fair met als thema: ELFIA – Dwarves & Hobbits.rnOfficiële website: ElfFantasyFair

rnVia het forum van Aniway blijf je op de hoogte van verschillende events die gaan verschijnen. Zo worden er ook spontane cosplaymomenten geprikt, zoals bijvoorbeeld een Pokemon meeting.rnrn

rnAls laatste zijn er dan ook nog cosplaykampioenschappen! Tijdens de Animecon kan je meedoen en kans maken om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Euro Cosplay 2013. Wie wil dat nu niet? Er zijn wel regels aan verbonden om mee te kunnen doen. Tijdens evenementen van Blizzard komen er ook regelmatig wat cosplayers op af. Zij doen dan ook mee aan een cosplay-evenement, waar je ook vaak vette prijzen kan winnen. Er is onlangs zelf een cosplay(st)er door Irrational games (van Bioshock Infinite) voorzien van een contract omdat zij zo op Elizabeth uit de game lijkt.rnrn

rnBen jij van de cosplay? Ga je wel eens naar een van de bovengenoemde evenementen? Als welk karakter ga jij dan graag verkleed?rnrnBronnen: Cosplay dreams, Wikipedia, SCG Blog Girls of Cosplay, GeekxGirlsrnFoto’s: Lara Croft, Hitman, Borderlands Girls, League of Legends Fiora, Gears of War, Chun Li & Final Fantasy XII.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

84 + = 86

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.