Fashion & Beauty

Lekker zonnen, smeer je goed in

rnHet is zulk mooi weer hier in Nederland. (Voor zolang als het nog gaat duren). En iedereen trekt naar de stranden, plassen, zwembaden, hun balkon of blijven lekker in hun tuintjes hangen om te genieten van de zonnestralen. Ik beschouw mijzelf als een zonaanbidster en was vroeger al erg veel in de zon te vinden, alleen de afgelopen jaren liet ik wel eens verstek gaan.nnNu was mijn moeder haar achtertuin ook niet zo geschikt, ik zat in elk geval niet te wachten op de voorbij wandelende mensen die me aan liepen te gapen terwijl ik lag te zonnen. Er was geen schutting aanwezig in mijn moeder haar tuin om wat privacy te hebben. Nu we lekker ons eigen huisje hebben met een geinig tuintje erbij heb ik in ieder geval iets meer privacy en bivakkeer ik in de zon met wat koud drinken, een boekje of tijdschrift en als het te warm word een koel voetenbadje.

Afgelopen weekend was het ook zulk mooi weer dat Bart en ik de hangmat van de denkbeeldige zolder hebben gehaald en een luchtbedje er naast gelegd om zo de zon te aanbidden. Ook de beestenboel was mee naar buiten, Spikey, Bouncer en Pepper die ook wat rond hangen in de tuin en vooral van de schaduw genieten. Hoewel, Pepper is een zwarte hond en gaat ook in de felle zon liggen! Deze logica snap ik nog niet helemaal, haha.

In de zon zitten heeft 2 doelen, de zonnestraal vitaminen opsparen, die waar je je lekker vrolijk door voelt en natuurlijk van je witte huidje af komen.. Een gezond kleurtje op je huid kweken. Alleen gaat dit niet zonder de nodige risico’s. Steeds vaker waarschuwen ze er voor dat je je goed in moet smeren. Nu was ik daar wel vrij laks in en deed ik dat niet altijd. Toen ik verstandiger werd ben ik begonnen met factor 30, maar komop, daar word toch niemand een beetje bruin van? En nu heb ik een flacon met factor 4 binnen gehaald en moet ik zeggen. Ik verkleur al wel veel sneller! Dat is in elk geval de moeite waard.

Ook moet je natuurlijk opletten dat je niet tussen 11:00 en 15:00 in de volle zon gaat zitten. Dan is de zon op zijn sterkste punt en loop je het meest risico op de schadelijke straaltjes. Maar even snel je lunch naar binnen werken mag toch vast wel? Om nu toch eens te kijken wat voor factor ik echt zou moeten gebruiken heb ik op Google even gezocht naar zo’n schema:

Huidtype 1
zeer lichte huid, verbrandt snel, bruint nooit
Factor 30rn
Huidtype 2
licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam
Factor 15-20rn
Huidtype 3
vrij lichte huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin
Factor 10-15rn
Huidtype 4
iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel
Factor 5-10rn
Jongeren tot 16 jaar
ongeacht het huidtype
Factor 30rn

Ze adviseren dus ook om je dik in te smeren en niet te zuinig te zijn. Als je te zuinig bent geeft je zonnebrand crème een veel lagere beschermingsfactor aan dan op de verpakking staat. En je moet je natuurlijk ook regelmatig opnieuw insmeren. En zonnebrandcrème heeft ongeveer 30 minuten de tijd nodig voordat deze optimaal werkt. Na het zonnen natuurlijk even insmeren met een after sun om je huid nog even extra te verzorgen.

Als je nu dan weet welke factor je moet gebruiken heb je alleen nog de zware taak een merk uit te zoeken en wil je een crème, olie of spray? Ik ga zo nog even genieten van wat zonnestraaltjes. Mocht je niet helemaal weten wat jouw ‘type huid’ is, kun je even een testje doen op deze site: huid type test.

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.