Games & Tech

Review: StarCraft II Wings of Liberty (PC) @ Female-Gamers

Is het lange wachten op het vervolg van StarCraft het waard? Smaakt het eerste deel naar meer? Kan deze game de gamers genoeg boeien om ze bezig te houden? De game is geïnstalleerd, opgestart en samen met mijn gamebuddies is StarCraft II Wings of Liberty flink getest, onze bevindingen? Lees dan snel verder..nnnn


rnOp 19 mei 2007 is de opvolger van StarCraft aangekondigd en daar is ruim drie jaar aan gewerkt voor hij op 27 juli 2010 de winkel kwam te liggen. StarCraft is een strategische game die je vanaf het begin kan boeien als je van de genre houdt, maar kan je wellicht verrassen als je het nog nooit hebt gespeeld. In de game krijg je te maken met drie verschillende rassen, Terrans, Zerg en Protoss. StarCraft II zal in drie delen uitgegeven worden en in elk deel speel je in de singleplayer voornamelijk met ̩̩n ras. Zo krijg je te maken met Wings of Liberty РTerrans, Heart of the Swarm РZerg en Legacy of the Void РProtoss. rnrn

rnThe gamernJe bouwt een basis, verschillende gebouwen voor verschillende type units. Met deze units kan je de tegenstander aanvallen, zijn ass kicken en met de winst er vandoor gaan. Economie is heel belangrijk in het spel, je moet ‘minerals’ en gas verzamelen. Daarnaast moet je op zoek naar plekken met nieuwe minerals en gas om daar je basis verder uit te breiden. Als je de economie niet goed op orde hebt, dan kan het potje wel vrij snel afgelopen zijn voor je. De juiste tactiek hiervoor kom je spelenderwijs achter. Een sterke feature is dat je van elke mulitplayer game die je speelt een Replay terug kan bekijken. Deze worden allemaal automatisch tijdelijk opgeslagen. Mocht je een replay langer willen bewaren, moet je hem in een andere map opslaan. Handig kan zijn om de replay terug te kijken waar het eventueel fout is gelopen. De replay geeft niet alleen inzicht op je eigen speelwijze, maar ook die van de tegenstander.rnrn

rnSinglePlayerrnJe speelt als ras Terran en hebt een aantal kleine missies als Protoss. Je volgt een verhaallijn en kan zelf kiezen welke kant je op wilt gaan. Je kan zelf kiezen welke missie je gaat kiezen, maar je hebt een verhaallijn die centraal loopt in de singleplayer modus. Er zijn tussendoor verschillende filmpjes te zien die het verhaal vertellen tussen de opdrachten door. Deze zijn ook altijd weer terug te vinden in je game om ze nogmaals te bekijken. De filmpjes zien er best gelikt uit. Met het geluid erbij is het net een soort film, een animatiefilm, waarin je bent beland. Je kan er helemaal in opgaan tijdens je singleplayer avontuur. Je kan de singeplayer op verschillende niveaus spelen, namelijk casual, normal, hard en brutal. Op elk niveau heb je achievements die je tijdens je missies kan halen.rnrn

rnMultiplayerrnDe multiplayer modus kan je op verschillende manieren spelen, 1vs1, 2vs2, 3vs3, 4vs4 of FFA (Free For All). De laatst genoemde kan je niet ‘ranked’ spelen. Je kan per modus kiezen voor een bepaald ras of random kiezen. Je kan zelf een groep starten met je ingame vrienden en op die manier een 4vs4 gaan spelen. Daarnaast kan je ook alleen een 4vs4 game joinen, hierbij wordt je gekoppeld aan 3 verschillende mensen met wie je dan in één team samenspeelt. Je kan dus met en tegen wildvreemde mensen spelen. Een nadeel hieraan is dat je met jouw random samengestelde team ook tegen vooraf gevormde groepen uit kan komen. Deze groepen zijn vaak in het voordeel omdat deze al vaker samen hebben gespeeld. Je kan je matches ranked of unranked spelen. Ook in de multiplayer kan je achievements halen, deze verschillen per ras. rnrn

rnRanglijstenrnOm deel te kunnen nemen aan een league moet je eerst vijf ‘placement’ matches spelen die bepalen in welke league je komt. Je hebt verschillende leagues die starten bij brons, dan ga je naar zilver, goud, platinum en diamond. Als je jouw placement matches allemaal wint, wordt je meteen ingedeeld in een hogere league. Je kan alleen promoveren naar de diamond league vanuit de platinum league. Promoveren werkt als volgt, ga je in je huidige league hier goed, dan speel je al een paar matches tegen mensen uit een league boven je, op die manier wordt er gekeken of je hier sterk genoeg voor bent om te kunnen promoveren. rnrn

rnPortraitsrnDeze staan in verband met achievements die je kan halen in de singleplayer en in de multplayer. Met sommige achievements unlock je een nieuw portret, dit is een soort van avatar die je kan instellen bij je profiel zodat men kan zien dat je iets speciaals hebt behaald. Een voorbeeld is als je de singleplayer uitspeelt op de normal modus, of 10 ranked games hebt gewonnen in de multiplayer met een bepaald ras. rnrnJe StarCraft II account is gekoppeld aan Battlenet waardoor je tijdens het spelen van StarCraft II met je vrienden kan chatten die bijvoorbeeld World of Warcraft spelen. rnrn

rnConclusiernStarCraft II heeft de verwachtingen ruimschoots waargemaakt. De graphics en het geluid hadden iets beter gekund, maar de gameplay is net als in deel één weer subliem. Ondanks dat het spel een mooiere versie is van deel één heeft Blizzard genoeg toegevoegd om de game origineel te maken. De koppeling met Battlenet heeft hier een groot aandeel in. En via deze weg mijn dank aan Bart, Eric, Timo en Wilco.rn rnrnScore:rnrnx Gameplay: 9/10rnx Fun: 9/10rnx Levensduur: 9/10rnx Graphics: 8/10rnx Geluid: 7.5/10rnx Originaliteit: 9/10rnrnx Eindscore: 8.6rn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.