Creatief,  Persoonlijk

Blauwe Maandag: de kleur de kleur is.. blauw!

Nu wil ik met mijn blog een positieve draai geven aan het fenomeen, Blauwe Maandag. Dus elke maandag probeer ik een tiental blauwe items te plaatsen. Maar, weet je wel dat er best veel verschillende tinten blauw er zijn?

Nu denk je al gauw bij de kleur blauw aan lichtblauw, ‘gewoon’ blauw en donkerblauw. Maar nu heb je natuurlijk ook nog baby blauw en pastel blauw maar vallen deze niet onder lichtblauw? Maar er zijn nog meer blauwe kleuren. Hierbij zet ik een aantal voor je op een rij.

Maar als je dan naar babyblauw kijkt, een zachte kleur, kijk je ook naar een pastel kleur. Deze worden vaak hetzelfde omschreven. Deze kleur wordt ook vaak gebruikt als er een jongetje op komst is.

In Koninklijke sferen is Nassaus blauw een veel geziene kleur. Het personeel liep in deze kleur rond en wordt veel gebruikt, naast oranje, voor onderscheidingen. Maar voor de Nederlandse vlag word dan weer Kobalt blauw gebruikt.

Is het groen, of toch blauw? Cyaan zit net als Turkoois, tussen groen en blauw in. Al is Turkoois meer richting groen te vinden.

De kleur Indigo is een beetje vreemd. Want het betreft in dit geval een twijfel kleur. Voor de een is Indigo namelijk Violet (paars) voor een ander is het weer blauw. Als ik op Wikipedia kijk vind ik het ook paars, maar de kleur Indigo word ook vaak voor jeans gebruikt en deze zijn toch echt blauw!

Hoe logisch is de kleur Verkeersblauw? Deze kleur blauw vinden we dus terug op onze verkeersborden. Dat daar een bepaalde kleur voor gebruikt word is vrij logisch. Maar dat deze ook echt Verkeersblauw is, is best leuk toch?

Bij Briljantblauw denk ik al gauw aan diamanten. Vraag me niet waarom, dat is nu eenmaal mijn gedachte. Maar als ik dan lees dat dit als briljant blauw FCF kleurstof (E133) in verschillende producten als cosmetica, roomijs, chocopasta en kauwgom te vinden is ben ik erg verbaasd. Blauwe roomijs? Chocopaste is bruin of wit? Ik bedoel maar!

Ook leuk, Delfts Blauw. Het witte aardewerk, ook wel porselein genoemd, met blauwe tekeningen. De tekeningen vind ik donkerblauw!

Dan zijn er nog veel meer tinten blauw als; Paarsblauw, Groenblauw, Ultramarijn blauw, Saffierblauw, Zwartblauw, Signaalblauw, Briljantblauw, Grijsblauw, Azuurblauw, Gentiaanblauw, Staalblauw, Lichtblauw, Kobaltblauw, Duifblauw, Hemelsblauw, Verkeersblauw, Turkooisblauw, Capriblauw, Oceaanblauw, Waterblauw, Nachtblauw (het donkerblauw van Lufthansa), Verblauw, Pastelblauw, Parelmoer blauw en Parelmoer nachtblauw. Ongetwijfeld zijn er meer, maar die komen niet in deze Blauwtinten lijst voor.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + = 27

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.