Persoonlijk

Lieve mensen, de beste wensen (Gelukkig Nieuwjaar!!) & voornemens

Natuurlijk mag een berichtje op 1 januari niet ontbreken op mijn website! Via deze weg wens ik jullie allemaal een fijn, gezond en gelukkig nieuwjaar. Heb jij nog goede voornemens voor 2018?

Oud & Nieuw vierden we bij Paul, Mariska en kindjes thuis en ook Inge, Marius en Sharon waren van de partij. We hebben samen gegeten, de kindjes in bed geknikkerd en Kolonisten van Catan gespeeld. Na zo’n 3,5 uur had Paul dan ein-de-lijk gewonnen (het duurde zoooo lang dit potje met 5 personen).

Om 00:00 uur wensten we elkaar een gelukkig nieuwjaar, toosten we met (Jip & Janneke) champagne en deden we een rondje met (goede) voornemens voor 2018! Tja, ik vind dat als je een goed voornemen hebt bedacht je niet per se hoeft te wachten tot een bepaald moment, zoals vele dus doen op 1 januari, als het een goed voornemen is kan je er het beste meteen mee starten. Omdat we het rijtje afgingen moest ik toch iets bedenken en kwam ik op weer gaan sporten in januari als de kerstvakantie voorbij is. Maar dat had ik me al voorgenomen.. Uiteindelijk heb ik nog wat bedacht, tenminste dingen die ik wil voortzetten!

Opruimen-decluteren-minimaliseren
Al maanden ben ik bezig met opruimen, dingen wegdoen, weggeven en weggooien. Een mens (zoals ik) kan zoveel spullen bezitten die je niet eens gebruikt. Of juist bewaard voor een moment die wellicht nooit zal komen en dus in de weg ligt. Zo heb ik onze kledingkasten en linnengoed al flink uitgezocht en staat deze teller op 10 vuilniszakken in 2017! Dikke schouderklop voor mezelf, want hoe moeilijk ik het soms ook vond heb ik toch een hele hoop spullen (kleding e.d) van mezelf weg weten te gooien die ik niet meer draag of pas. Vroeger had ik namelijk maatje 34 en nu zit ik op 38/40 en of de dag ooit nog zal komen dat ik in maatje 34 ga passen, denk ik niet! Dus heb ik een hoop weggegooid, een enkel dingetje bewaard. Ik kan me nog een moment heugen dat ik 32 paar schoenen in mijn bezit had. Ik kom nu nog niet eens op 10 paar!! Vorige week heb ik nog twee paar schoenen weggegeven aan mijn schoonzusjes omdat ze me te klein waren. Door mijn zwangerschap is mijn schoenmaat van 37 naar 38 gegaan. Of de dag ooit zal komen dat ik in maat 37 ga passen, hahaha, ja dat denk ik echt niet!

Inmiddels heb ik de keuken ook al een aantal keren onder handen genomen. Oude mokken die al jaren in de kast stonden en niet gebruikt werden (omdat ze niet bij mijn huidige servies passen) en ik wat meer eenheid hierin wilde heeft mij doen besluiten hier afscheid van te nemen. Hetzelfde met oud serviesgoed als borden, plastic bakjes die al jaren stof stonden te vangen. Waarom dit allemaal nog bewaren als het eigenlijk in de weg ligt? Stof vangt en alleen aangeraakt word als de boel gesopt word.. Hoppa weg ermee dus! Sommige dingen gaan regelrecht de container in (of naar een geschikt verzamelpunt) of geef ik weg.

Nou dit proces wil ik in elk geval in dit jaar nog voortzetten. Het ruimt op!! Het geeft lucht en ruimte en vooral minder rotzooi dat je alleen oppakt als je aan het opruimen bent. Een groot struikelblok is nog wel de speelgoedvoorraad van de kinderen. We hebben voor de feestdagen in december al wat opgeruimd, verkocht en weggegeven maar dit zal denk ik nog een struikelblokje blijven. Er blijven nog genoeg kamers, kastjes en lades over waar ik eens flink kan opruimen.

Budget/boodschappen
Een ander punt waar ik meer inzicht in wilde hebben zijn de uitgaven. Ik werk niet, dus ben afhankelijk van mijn man (lekker ouderwets hé). Maar wel superfijn dat ik er voor de kindjes kan zijn, ze naar school kan brengen en ophalen en meteen de verhalen van de dag kan horen. Ik ben dus hoofd in de huishouding, chef in de keuken, hoofd inkoop, goederenbeheerder en nog heel veel meer!

Toen ik nog wel werkte gaven we daar ook veel meer uit, geld uit aan van alles, al die spullen waar ik nu weer vanaf wil, hihi. We kochten van alles extra in de supermarkt en ik kocht veel meer kleding dan ik nu doen. Nu proberen we er meer grip op te krijgen en met een vast budget te werken. Want zoveel voorraad aan boodschappen heb ik niet in de kast nodig om het na een lange tijd weer weg te moeten gooien. Je weet maar nooit wie er spontaan langs kan komen.. Nou, tegenwoordig zijn de supermarkten langer open en anders verzinnen we wel iets.

Ik werk dus met een weekbudget naar aanleiding van de weekboodschappen. Ik plan de maaltijden voor een hele week en aan de hand daarvan (ook gekeken naar de aanbiedingen in de supermarkten) doe ik de boodschappen. Zo heb ik onder andere een bedrag voor luiers, overblijven op school en wellicht komt hier in de toekomst nog meer bij. Het gaat steeds beter met het beheren van het budget en het doen van de boodschappen. Ook dit is dus een puntje dat ik meer in de gaten wil houden. Het is namelijk een super uitdaging, helemaal voor mij! Ik heb namelijk niet een gat in mijn hand, ik heb niet eens een hand!!

Sporten/Fitness/Sterke rug
Al maanden heb ik last van mijn onderrug. Het is wat weggeslopen uit mijn bekken waar ik tijdens mijn zwangerschap last van had en ik probeer dat al tijden recht te breien, maar het is verrekte lastig!! Ik loop bij een Osteopaat en sport dus om de spieren sterker te maken maar ik krijg het nog niet voor elkaar om er minder pijn aan te hebben. Nu ga ik dus het sporten weer oppakken en zal ik binnenkort weer bij de Osteopaat langs gaan en ga ik verder uitzoeken hoe ik dit aan kan pakken (tips zijn welkom!). Wellicht dat een nieuw matras op bed ook nog iets kan betekenen (hoewel ik er heerlijk op lig!)

Meer lezen
Zoals je in mijn eerdere berichten heb kunnen lezen heb ik voornamelijk in december een hele stapel boeken gekregen die ik dus erg graag wil gaan lezen! Ik denk wel dat ik dit voor het einde van het jaar (kom op zeg, we zijn net begonnen) wel voor elkaar zal krijgen.

 

Ik wil altijd teveel doen en heb voor mijn gevoel zo weinig tijd.. Maar de bovenstaande punten moeten vast wel gaan lukken. Het zijn ook punten die ik voortzet vanuit 2017 en mee verder zal gaan, dus dat zit al aardig ingebakken. Misschien dat ik er nog een beetje structuur in aan kan brengen. Dat zal de tijd leren.

In elk geval een fijn nieuwjaar! Heb jij nog (goede) voornemens?

Banner boven dit item komt van: pixabay.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 − = 71

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.