Leestafel

Papieren boek of kobo telefoon-app

Wat is er eigenlijk fijner? De charme van een gewoon boek? Of een app op mijn telefoon? Ik maak van beide gebruik en beide hebben zo voor- en nadelen. Hoewel ik geen echte e-reader heb, heb ik wel een app op mijn telefoon die bijna hetzelfde doet volgens mij.

Een boek vasthouden is wel erg fijn, de charme van het omslaan van de bladzijden, de geur die er soms afkomt is wel heel fijn. Je mikt hem zo in je tas en kan hem meenemen. Wel heb je een boekenlegger nodig om te onthouden waar je bent gebleven. Nu kan je denken, dan vouw ik een hoekje om, de welbekende ezelsoor, maar dat doet afbreuk aan de bladzijdes uit je boek!

Inmiddels heb ik ook gebruik gemaakt van de Kobo Plus. Deze heb ik gedownload via Bol.com en via een abonnementsdienst van Bol.com kan je best veel boeken dan ‘gratis’ downloaden. De eerste maand is dit volkomen gratis. Daarna betaal je een klein bedrag per maand en kan je dit ook maandelijks stopzetten hoor. Dan kan je volledig losgaan in de Kobo app en downloaden tot je scheel ziet. Gelukkig gaat je telefoon er niet zwaarder door worden!

Zo heb je via je smartphone toch altijd je boeken bij je en kan je verder lezen waar je bent gebleven omdat de app dit onthoud! Je kan het licht instellen van wit, naar sepia, naar zwart zodat dit fijner is voor je ogen. Als je op vakantie gaat hoef je geen extra tas of koffer mee te nemen om al je boeken in te stoppen.

Mijn kindjes roepen door mijn veelvuldige gebruik van mijn smartphone wel aldoor dat ik teveel op schermpjes zit. Ik laat ze dan ook wel zien dat er allemaal lettertjes op mijn scherm te zien zijn, dat ik geen onzin aan het doen ben, haha.

Op het gebied van ontspullen en minimaliseren is het downloaden van boeken natuurlijk ook wel weer een voordeel. Je hoeft de boeken niet ergens neer te leggen en te bewaren. Toch vind ik het toch ook wel heel fijn om bladzijdes om te slaan maar heeft het gebruik van de Kobo app ook veel voordelen en heb je je boek altijd bij je. In het kader van minderen met schermtijden is een fysiek boek ook weer aan te raden natuurlijk.

Als ik dan nog kijk naar de beschikbaarheid van een ebook en de kosten hiervan dan heb ik daar ook nog wel iets over te melden. Via de Kobo app heb je best veel keus, maar niet alle auteurs delen hun boek gratis aan. Daarnaast vind ik de prijs voor een boek soms best prijzig. Van een trilogie hebben ze vaak het eerste boek voor €5,99 te koop en de opvolgende delen voor €9,99. Vaak is het gewone boek rond de €15,00. Enkele boeken heb ik overgeslagen omdat ik er niet voor wilde betalen. Natuurlijk heb ik ook delen wel gekocht omdat het me erg aansprak om te willen lezen.

Bij een boek kan je ook makkelijker zien hoeveel bladzijdes je nog hebt te gaan. Bij een e-book op zich ook wel, alleen werkt dit net even anders. Je moet eerst terug, dan kan je kijken hoeveel hoofdstukken er nog te gaan zijn. Ik heb nog geen makkelijkere manier ontdekt bij de kobo ereader app in elk geval. Weet jij een trucje, dan hoor ik die graag.

Ook al is voor beide wel iets te zeggen, is het natuurlijk ook mogelijk om het te combineren zoals ik nu doe. Zo ga ik dus eerst nog even door. Maar als ik een boek zie, check ik wel eerst even of ik hem ‘gratis’ via mijn Kobo Plus abonnement kan downloaden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

53 + = 62

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.