Leestafel

Gelezen: Campinggeluk trilogie

Na zelf zo’n 18 jaar (0-18) van mijn leven te hebben gekampeerd was ik toch wel nieuwsgierig naar het verhaal over de campingserie, Campinggeluk van Marjoleine Tel. Dat er meteen drie delen zijn, die je elk meenemen naar een seizoen op de camping Zandrand, is al een vakantie op zich. Zeker als je het wel en wee al eens op een camping hebt mee mogen maken zijn er diverse raakvlakken te vinden. Ook mensen die nog nooit eerder hebben gekampeerd kunnen genieten van de strubbelingen van de mensen op de Zandrand.


In de hele boekenreeks gaan we mee met Wendy, een vaste campingbezoeker van de Zandrand, en Linda, de vrouw die net is gescheiden en van luxe vakantiehuisjes nu naar een oude stacaravan op de Zandrand gaat. Ze komen naast elkaar te staan op de camping en hoewel ze op het eerste oog totaal niet bij elkaar passen, leren ze elkaar steeds beter kennen en hebben ze meer gemeen dan ze denken. Zeker als het gaat om de campingdirecteur Martin!

Het kan zijn dat er spoilers te lezen zijn, wees dus gewaarschuwd! Ik doe mijn best om dit niet teveel naar voren te laten komen.

Campinggeluk 1 – Een Onverwachte Zomer
In dit eerste deel leren we Wendy en Linda kennen, de hoofdpersonages uit het boek. Maar er zijn meer personen, heel veel meer. De ouders van Wendy, haar oudste zoon Freek, Linda haar kinderen en haar ex Frits. Maar ook de nodige bemoeizuchtige campingbewoners mogen niet ontbreken. Een camping is net een klein dorp en daar gaan een hoop dingen goed en ook genoeg fout. De nodige roddels mogen dan ook niet ontbreken, maar is alles wel een roddel? Zit er niet ergens een kern van waarheid in?
Zo heeft Wendy een groot geheim, zelfs haar man weet niet hoe het zit! Gelukkig mogen wij lezers het geheim wel weten en uiteindelijk deelt Wendy hem met Linda. Maar er is meer, veel meer. Op de camping hecht niet iedereen zich aan het woordje ‘trouw’. Er wordt nog wel eens gewisseld van partners, al is er een stel die er geen geheim van maakt, toch zijn er anderen die ook wel eens ergens anders snoepen. Dat vind ik eigenlijk nooit zo leuk om te lezen, ik ben een hopeloze romanticus en ontrouw past daar niet bij. De ex man van Linda komt ook met enige regelmaat voorbij in het verhaal. Ze hebben twee kinderen samen en dan ben je toch regelmatig met elkaar in contact. Hij heeft een nieuwe relatie met een jongere dame en beseft zich op een gegeven moment dat hij Linda weer terug wil. Maar wil zij dat ook? Het verhaal kwam voor mij wat slecht op gang, ik had in eerste instantie het idee dat ik in het verleden aan het lezen was, maar dat was toch het heden. De situaties zijn mooi uitgebreid verteld en nergens mis je informatie over activiteiten of eerdere gebeurtenissen, de mensen staan natuurlijk al jaaaaren op de Zandrand.

Campinggeluk 2 – Bruiloft op Slippers
Het is geen groot geheim dat er in dit deel een huwelijk centraal staat. Campingdirecteur Martin heeft Linda ten huwelijk gevraagd en ze heeft samen met haar twee zoontjes de intrek in de boerderij van Martin genomen. Als toekomstige vrouw van Martin is straks de helft van de camping van haar. Ze draait er haar hand niet voor om, om te helpen met klusjes op de camping. In de winterperiode heeft Linda een hoop dingen bedacht voor de camping, alleen de oude garde lijkt nogal vastgeroest te zijn. Alles dat naar vernieuwing ruikt geeft ze een reden om te gaan stuiteren. Want dat glamping? Dat is toch zeker niet iets waar ze op zitten te wachten? Ze komen in opstand wat weer grappige situaties oplevert.
Wendy was in het eerste boek zwanger geraakt. Het was alleen niet helemaal duidelijk wie de vader zou zijn. Is het dezelfde man die ook de vader van Freek is, waar een handjevol mensen van op de hoogte zijn? Of is het toch Hans, haar man? Samen zwanger worden was in elk geval niet gelukt in alle jaren dat ze samen zijn. Is een intiem momentje tussen Wendy en de vader van Freek dan de reden waarom ze haar zwangerschapsverlof op de Zandrand door kan brengen? Ze zijn in elk geval heel gelukkig met de kleine Lukas die steeds meer op Hans begint te lijken. Freek leert in de loop van het verhaal ook wie zijn echte vader is. En natuurlijk wordt er getrouwd!!

Campinggeluk 3 – Grenzeloos Genieten
Linda start het nieuwe campingseizoen zonder Martin naast haar zijde. Martin die in zijn loopbaan als campingdirecteur nog nooit een dag van het seizoen heeft gemist gaat naar zijn broer in Australië. Zijn broer Richard heeft een ongeluk gehad en ligt in een coma. Martin gaat erheen en blijft in totaal zo’n twaalf weken weg! In die tijd kan er een hoop gebeuren op de camping. Gelukkig is Bob er, die naast Martin al jaren meedraait op de camping. Hoewel ze het samen vaak niet met elkaar eens zijn, wat ook in de eerste delen van de serie regelmatig voorbij komt, zit er nu niets anders op dan alles zo goed mogelijk te laten draaien en samen te werken.
Dat start vrijwel meteen met een campingbrand waarbij de caravan van Wendy en Hans afbrandt. Niet alleen is er niets van die caravan over, ook de beide naaste buren hebben schade. waaronder de ex-man van Linda Frits en zijn vriendin die de intrek hebben genomen in de caravan waar het avontuur voor Linda ooit in is begonnen. Wat de exacte oorzaak is? Dat krijgen we gelukkig tegen het einde wel te lezen, in de tussentijd gaan er een aantal wijzende vingertjes in de richting van Frits. Linda heeft het zwaar en haar ex biedt zijn helpende handjes aan en steunt haar waar hij kan en waar hij wil. Voor Linda is het fijn dat hij er is om haar te steunen, alleen dat hij in een boxershort via beeldbellen door het scherm loopt, in de boerderij van Martin is iets dat niet goed valt bij haar nieuwe echtgenoot. Wat ik volkomen snap, Frits zoekt duidelijk de grenzen op en weet op het juiste knopje te drukken om een stapje verder te gaan dan in eerste instantie zou mogen. Als Martin na al die weken afwezigheid terugkomt, is hij niet alleen. Zijn broer Richard is er ook en hoewel hij nooit de camping heeft willen hebben, begint het toch ergens bij hem te kriebelen. Dus nog meer mensen die weten wat het beste zou moeten zijn voor iedereen. Komt het allemaal goed? Kan iedereen grenzeloos genieten? Met wat tijd en gesprekken, komen ze een heel eind.

De ongemakkelijke situaties, campingactiviteiten en roddels voelden wel vertrouwd aan. Zeker nadat ik met mijn ouders en later met mijn moeder en oma in een stacaravan op een vaste camping heb mogen staan is het bijna een feest van herkenning. Je leeft mee met Wendy en Linda en hun avonturen op de camping. Sommige keuzes die misschien niet heel handig zijn, kan ik wel begrijpen. Het is natuurlijk wel een feelgood verhaal die je een goed gevoel moet geven. Het komt uiteindelijk ook allemaal goed! Gelukkig maar, al zat ik na een bepaalde situatie tussen Linda en haar ex-man in de rats omdat ik bang was dat het einde van haar nieuwe relatie in zicht zou komen. Ik leef gewoon heel erg mee..

Het verhaal, of eigenlijk de drie verhalen, zijn fijn om achter elkaar door te lezen. Ik viel na het lezen van de drie campingseizoenen toch in een klein gat. Ik weet namelijk ook hoe leuk het is om te kamperen op een camping (de Fruitberg), hetzij dan wel in een stacaravan, mijn broertje en ik sliepen in een (wel grote) tent ernaast. Toen ik alle drie de boeken uit had vond ik dat zeker jammer. Met het derde verhaal is de serie in principe afgesloten, toch er is altijd nog een optie voor de schrijfster om nog een verhaal te maken! Op een camping gebeurd natuurlijk een hele hoop, elk seizoen weer.

Het is zeker een reeks die ik je aanraad om te lezen als je van feelgood houdt, de interactie tussen de personages, de humor en lastige situaties maken het tot een fijne serie vol campinggeluk.

De serie is te lezen in het Nederlands en beschikbaar via Kobo Plus, te vinden via de linkjes hieronder.
Campinggeluk 1
Campinggeluk 2
Campinggeluk 3

Dit artikel maakt gebruik van affiliate.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.