Games & Tech,  Kijk & Luister

Programma: Gameverslaafd @ Female-Gamers

Voor de mensen die gisteren naar Nederland 2 (Zembla) hebben gekeken komt deze titel waarschijnlijk al wel bekend voor. Heb je het niet gezien? Lees dan even verder. Je kunt het programma namelijk nog eens bekijken.
Het programma
Het programma gaat over Gameverslaving en daar worden de MMORPG World of Warcraft erg centraal genomen. Blijkbaar is deze verslaving voor deze game gigantisch in opmars gekomen. Natuurlijk spelen er steeds meer mensen games en ook langere tijd. Maar in een game als World of Warcraft of Lineage word je zo in het spel opgezogen dat je alleen maar wilt gamen, gamen en nog eens gamen en alles om je heen vergeet.

Je gaat niet naar school, je werkt niet, je ouders storen zich mateloos aan je game gedrag en willen je helpen. Maar jij als game verslaafde ziet het probleem niet zo. Je speelt toch een spel? Je doet er verder niemand kwaad mee toch? Je blijft maar levelen en levelen om steeds betere items te kunnen krijgen. Wat denk je van het echte leven? Daar werk je ook om betere ‘items’ te krijgen. Denk aan een mooie auto, een leuk huis en een vriend of vriendin, kinderen en alles wat je maar meer zou willen hebben werk je ook voor en besteed je tijd aan. Net als in deze games.

De jongeren uit het programma
Het programma licht een aantal jongens eruit die zo hun nodige problemen met Gamen hebben meegemaakt.

Jeroen en zijn vriendin Pippa
Zij hebben elkaar via Wow leren kennen. Pippa komt uit Engeland en is na haar opleiding naar Jeroen gekomen. Tijdens het interview neemt Jeroen vaak niet eens even de tijd om de journalist aan te kijken als hem wat word gevraagd. Zijn vader maakt zich zorgen om hem, maar zou niet weten hoe hij zijn zoon kan helpen.

Pascal
Hij is ‘cold turkey’ gestopt met het gamen. Hij heeft uiteindelijk een afscheidsbrief geschreven naar zijn gamevrienden en de cd’s doorgeknipt en is bezig zijn leven weer op te pakken. Het gezinsleven heeft wel op z’n kop gestaan ten tijde van de game verslaving van Pascal verteld zijn vader.

Ricardo
Hij was zo verslaafd aan het gamen, in dit geval Lineage, dat zijn ouders hem uiteindelijk naar een afkickcentrum hebben gestuurd. Wat overigens een erg duur geintje is, het koste hun namelijk zo’n 27.000,00 euro. Hij is er nu vanaf en gaat nog steeds naar meetings toe om hierover te praten met anderen.

Verslavingsdeskundige
Keith Bakker Is zelf verslaafd geweest aan drugs en weet hoe het is om af te kicken. Hij is een afkick centrum gestart voor gameverslaafden. Het is wel een prive-kliniek en kost dus een hoop geld om daar behandeld te kunnen worden. Het word tot op heden niet vergoed door de ziekenfondsen omdat het niet officieel erkend is als een ‘ziekte’. Je kunt aan van alles verslaafd zijn, maar gamen, nee dat is nog te onbekend. In Nederland zijn er naar waarschijnlijkheid zo’n 10% tot 15% verslaafd aan games.

Stoppen
Het stoppen kan moeilijk zijn. Er zijn drastische maatregelen nodig om er echt van af te kunnen komen. Knip zoals Pascal je Game cd’s door en gooi je karakters weg. Anders kun je altijd in de verleiding komen deze toch nog weer eens terug te halen. Of hoop dat je ouders, net als die van Ricardo, genoeg geld hebben om je naar een Game afkickcentrum te sturen. Als je stopt neem je afscheid van je ‘vrienden’ die je online hebt leren kennen, dat is inderdaad een moeilijk moment omdat je een aantal leuke game momenten mee hebt gemaakt. Maar in het echte leven heb je ook vriendschappen. Denk aan sportclubs, school, werk en buurtgenoten.

Aan de ouders
Voor ouders bestaat er nog een programma van Blizzard om de Gametijden van je kinderen te beperken in World of Warcraft. Maar deze kunnen helaas omzeild worden door de echte ‘wizkids’, let hierbij op als je je kinderen wilt laten minderen met de game World of Warcraft. Het neemt niet weg dat het ook een stukje onwetendheid is van ouders aan wat voor games hun kinderen beginnen. Het is eerst misschien leuk om een game te spelen, maar let er zeker op dat er een limiet aan zit. Je moet sterk in je schoenen staan om er niet helemaal in op te gaan en alleen maar aan de game te denken 24 uur per dag. Zet de PC in de woonkamer neer zodat je er meer toezicht op hebt. En spreek limieten af zodat ze niet te lang achter dezelfde games of computer zitten. Ondanks dat het de toekomst is, zijn er natuurlijk grenzen!!

Tot nu toe zijn weinig mensen rijk geworden van het hele dag gamen. Zonder diploma kom je bijna nergens aan het werk en vrienden via de computer kan leuk zijn, maar om eens ‘face to face’ met elkaar praten in een cafeetje kan ook heel erg gezellig zijn. Denk voor jezelf na of er toekomst in zit en of het allemaal de moeite waard is.

De andere kant
Ondanks dat er een groep mensen is die wel verslaafd worden is het voor anderen juist een ontspannende en onschuldige bezigheid en kunnen ze stoppen wanneer ze geen zin meer hebben om te gamen. Dit programma zet weer een negatieve stempel op het fenomeen gamen! Wat natuurlijk weer erg jammer is. Want het kan ook leuk zijn. Door het gamen, ligt er ook helemaal aan welke game je speelt natuurlijk! ontmoet je nieuwe mensen, ga je naar events als LAN Parties toe en kun je wellicht meedoen aan finales en het schoppen tot een WK-Gamen. Dat is een totaal andere kant die ook erg leuk kan zijn! Maarja, blijkbaar maken mensen liever programma’s die gamen in een negatief daglicht zetten dan er ook eens een keertje positief aandacht aan te besteden. Wie weet komt die tijd nog.

Heb je nog vragen? Wellicht tips? Wil je nog iets kwijt over het programma, reageer gerust! Het programma is hier nogmaals te bekijken en zeker ook de moeite waard om te gaan bekijken: Gameverslaafd

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

82 + = 84

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.