Lifestyle

Hoe lig jij erbij? (slaap houding)

Ik had het er gisterenavond met Bart over hoe we erbij liggen in bed. Hoe lig je te slapen? Aan de hand daarvan heb ik even op Internet gespeurd en kwam ik de volgende informatie tegen welke houdingen je hebt en wat ze betekenen. Je slaappositie zegt ook iets over je persoonlijkheid. Er zijn 6 verschillende slaap posities:

1) De foetushouding
Zowat 4 op de 10 mensen geven aan deze slaaphouding te prefereren. Vrouwen slapen meer dan twee keer zo vaak in deze positie dan mannen. Het belangrijkste aan de foetushouding is dat de mensen zich ‘opkrullen’ in bed: hun knieën zijn opgetrokken, hun handen onder de kin, de dekens dicht tegen zich aangetrokken.rnrnDeze personen zijn van het type: ‘ruwe bolster, zachte pit’. “Ze zijn heel gevoelig, ook al lijken ze sterk en stoer”, aldus Idzikowski. Ze zijn verlegen bij een eerste ontmoeting, dus je moet een beetje moeite doen om ze te leren kennen.

2) Het houtblok
Houtblokken slapen op hun zij, met hun armen en benen gestrekt. Dat betekent dat ze sociaal en gemakkelijk in de omgang zijn. Deze personen behoren graag bij een groep en vertrouwen vreemden nogal gemakkelijk, wat hen ook een beetje lichtgelovig maakt. Eén op zes personen verkiest deze positie.

3) De verlanger
Wie slaapt op zijn zij, met de armen voor je uitgestrekt, heeft een open natuur, maar kan ook achterdochtig en cynisch staan. De zowat 13 procent die zegt in deze positie te slapen, is ook traag in het nemen van beslissingen. Eens ze hebben beslist, komen ze zelden op hun stappen terug.

4) De soldaat
Soldaten zijn mensen die op hun rug slapen, met de armen naast hen. Ze zijn meestal stil en gereserveerd, en houden het liever rustig. Ze zijn wel streng voor zichzelf en voor anderen, en gaan niet graag onder de (hoge) lat door. Dit geldt voor ongeveer 8 procent van de mensen.

5) Vrije val
De naam van deze slaaphouding verwijst naar de houding die je aanneemt bij een vrije val. Ongeveer zeven procent van de mensen slaapt op de buik, met de armen naast het hoofd. Ze houden niet van kritiek en extreme situaties, en kunnen zeer nerveus en lichtgeraakt uit de hoek komen. Toch zijn ze meestal gezellig.

6) Starfish
Deze slaaphouding is een combinatie van soldaat (= liggend op de rug) en vrije val (= de armen naast het hoofd). De vijf procent die zo slaapt zijn goede vrienden omdat ze tijd nemen om te luisteren en altijd klaar staan in tijdens van nood. Meestal staan ze niet graag in het centrum van de belangstelling.rnrnDe slaaphoudingen hebben ook gevolgen voor de gezondheid. ‘Vrije val’ bevordert de spijsvertering terwijl ‘soldaat’ en ‘starfish’ vooral leiden tot snurken en slaapproblemen.rnrnTot slot bleek uit het onderzoek ook dat maar tien procent van de mensen altijd volledig door het dekbed wordt bedekt. Bij de meesten steekt een arm of been uit.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

95 − 88 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.