Dagje Uit!,  Foto's,  Groningen

Aanwezig bij Militaire Oefening TT Assen (foto’s & filmpjes)

Afgelopen woensdag leek het wel oorlog in Assen. Ik hoorde die ochtend op Radio 538 dat er een Militaire Oefening plaats zou vinden op het TT circuit. Het was mooi weer, Marcel was ook vrij en dus zijn wij tweetjes die kant op gereden. Ik was al eerder met Aafke naar de TT Hallen geweest, dus die route namen we om bij het cicuit te komen. Parkeerplaatsen leeg… En voor we het door hadden zaten we er middenin! Helikopters, militairen, bommenwerpers, parachutisten en kogels die om je oren vlogen…
Omdat we nog nooit echt op het circuit zelf waren geweest wisten we niet precies waar we moesten zijn. Vandaar de route langs de TT hallen. We zagen de baan, militairen en Politie en dachten, dan moet het hier dus zijn. Auto aan de kant gezet, camera’s gepakt en wilden ergens gaan staan, maar dat mocht niet op die plek ‘achter de hekken’. Nou, okay!

Voor we het door hadden vlogen de helikopters over ons heen, niet van die kleintjes hoor! Big ass choppers. Ze vlogen zo dicht over ons heen dat we haast weggeblazen werden. Het gras van het stukje land, achter ons, vloog om onze oren en de militairen kwamen eruit. Het feest was van start gegaan.

Campingasten die wel dichtbij mochten kijken, recht in de vuurlinie!

 

Het TT circuit was overgenomen door terroristen en was voor die week omgedoopt tot een vliegveld. Een mooie training om de landelijke corpsen van politie, marechaussee en de militairen te laten samenwerken. De militairen gingen op het circuit af, waar een soort dijk omheen ligt, en Marcel en ik besloten om op de dijk te gaan staan.

Het pand bestormen
Deze gasten kwamen naast ons ‘liggen’ en begonnen ineens te schieten!

 

Tja… Een man op de fiets, haha!! Errug komisch.

Na enige tijd kregen we door dat we echt dikke vette mazzel hadden! Er stonden militairen om ons heen, Politie kwam af en toe buurten en de marechaussee stonden we ook gezellig mee te kletsen. Toen kregen we door dat ‘de pers’ wel een soort van tussen de militairen mochten lopen en dat wij er middenin zaten!! We hadden zicht op het hele circuit, terwijl de menigte werd tegengehouden door de politie!

We stonden midden in de sensatie, het was echt zo gaaf! Een beetje oorlogje spelen, maar dan in het echt, maar toch ook weer niet. Na de eerste dropping van militairen, die langzaam het terrein aan het omsingelen waren, kwam er een vliegtuig aan waar een zooi parachutisten uitkwamen. Deze hadden wel de pech dat ze nog een stukje moesten lopen, maar alles voor de oefening toch? Een tweede lading kwam aanvliegen aan parachutisten en niet lang daarna kwamen er weer helikopters aan die nu op het TT circuit zelf landden om nieuwe troepen af te leveren.

Foto’s gemaakt door Marcel

De mensen die werden tegen gehouden om dichterbij te komen.

Op een gegeven moment kwamen de militairen die op de dijk hadden plaats genomen dichter naar ons toe en voor ik het doorhad zat er ineens een naast me te schieten. We stonden er nog geen 2 meter vandaan, dus dat geluid was echt oorverdovend! Mijn oor piepte als een gek en was eventjes doof. Ondanks dat vond ik het verder niet eng, gelukkig. Uiteindelijk zijn we weer weggegaan en zagen toen pas hoeveel mensen er op afstand gehouden werden. WOW, echt veeeeeeeel! Ook stonden er ijskraampjes, met het mooie weer was dat een zeer goed idee van deze mensen!

Het was echt kicken om te zien! En het van zo dichtbij mee te mogen maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 + = 27

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.