Games & Tech

Review: De Sims 4 (PC) @ Female-Gamers

Al vanaf de allereerste dag dat De Sims in Nederland te krijgen was, was ik verkocht. Sinds die dag heb ik alle uitbreidingen en accessoires pakketten aangeschaft en ben ik nog steeds fan. Toen werd er een Sims 4 aangekondigd en vroeg ik me af of dit de voorgaande edities kon evenaren of zelfs verbeteren. Moeten we massaal De Sims 4 gaan vergelijken met voorgaande games? Of juist met een frisse blik er naar kijken?

Onlangs heeft Sam zich gestort op de Sims 4 Create a Sim (CAS) demo. Toen kon je alleen aan de slag met de jong volwassenen, maar inmiddels kun je voor elke leeftijdscategorie een Sim maken. Van kind tot ouder kun je iemand van top tot teen stylen. Een leuke leeftijdsfase van peuter is er niet. Voor de een misschien jammer omdat je een leuke fase van het Sims leven mist, voor de ander een opluchting omdat ze niet zo van die kleine mormeltjes houden.

img_sims4_screen2
Als je eenmaal je Sim(s) hebt gemaakt is het dan tijd om de wereld te gaan betreden. Er is geen open wereld zoals in De Sims 3!! Er is ook geen buurt die je naar wens kan inrichten als in De Sims 2! Er zijn twee buurten: Willow Creek en Oasis Springs. De een een groene weelderige wereld, de ander stoffig en vol zand. Vanaf hier begint alles er nog stijlvoller uit te zien en waan ik me in een of ander architectenspel. De gebouwen zijn in een soort blokken verdeeld en dan is het kiezen om een lege kavel te betreden of een al bestaand huis te kiezen. Ga je voor een gemeubileerd huis of ga je liever zelf aan de slag met inrichten?

img_sims4_screen3
Mijn eerste indruk is dat alles er gelikt uit ziet! Wat is het water mooi, de omgeving, de kleuren en hoe stijlvol zien de meubels en alles eruit! Sims-fans die dol zijn op het bouwen en inrichten van huizen kunnen hun hart ophalen. Het ziet er waanzinnig uit! Nu kan iedereen een mooie inrichting maken al is de keuze aan meubels wel wat beperkt. Je kan ook niet zoals in De Sims 3 kiezen uit een kek stofje voor op de bank, of leuke lakens voor je bed. Voor elk meubelstuk zijn er beperkte opties aan kleuren. Zo heb je voor bijvoorbeeld een tafeltje de keuzen uit drie tinten bruin, zwart en wit. Het maakt het inrichten van je huis wel sneller. In De Sims 3 was ik uren bezig voor ik mijn huis en inrichting als ‘perfect’ kon bestempelen. Elk meubelstuk moest een bepaalde kleur en stofje hebben. Eigenlijk vind ik dit wel een kleine verademing! Er is niet teveel keuze, dus doe ik het met wat ik heb. Dat voelt prima en ik ben natuurlijk veel sneller klaar met het inrichten.

img_sims4_screen4
Mocht je niet zo’n ster zijn in het inrichten of ├╝berhaupt een huis bouwen is het natuurlijk een uitkomst dat je kant-en-klare kamers hebt. Als je deze op een kavel (of aan een bestaand huis hebt) geplakt ben je ook zo klaar. Zo kun je ook je eigen kamers opslaan en misschien in een ander huis weer gebruiken. De opties zijn eindeloos en maken het bouwproces een stuk makkelijker. Een gemis is wel een zwembad. In alles Sims games zaten er zwembaden, hoe arm of rijk mijn Sims waren, een zwembad moest erbij. Dit heeft ook veel rumoer doen geven in de Sims community, maar ik gok dat er wel een zwemparadijs uitbreiding zal gaan verschijnen. Een Sims game zonder zwembad kan eigenlijk niet.

img_sims4_screen5
De speelopties zijn wel iets aangepast. Zo heb je een deel van het menu aan de bovenkant (tijdens het bouwen en inrichten) wat soms een beetje lastig werken is. Verder werken de meeste sneltoetsen wel en gaat het dan op zich wel soepeltjes. Je werkt verder met je muis en klik je je wild. In het begin krijg je nog de uitleg over verschillende (nieuwe) speelopties, altijd handig om even in het begin te volgen. Scheelt eventuele frustratie.

img_sims4_screen6
Tijd om met je Sims leventjes aan de slag te gaan. In de CAS sessie heb je jouw Sim(s) ook een levensdoel en wat favorieten gegeven en daar focus je je natuurlijk op in het leven. Maar er is nog veel meer want voor De Sims 4 heeft men zich gericht op het sociale gedeelte van je Sims. Zo kunnen ze multitasken en leren ze van elk gesprek iets. Zo kunnen ze tv kijken en praten, eten en praten, lezen en praten enzovoorts. Ze leren van ene gesprek en zo hoef je niet uren voor de spiegel te staan beppen voor je jouw Charisma balkje vol hebt, dat kan nu nog wel, maar kan dus ook door tegen andere Sims te praten. Ook hebben jouw Sims verschillende gemoedstoestanden. Denk dan aan flirterig, relaxt, speels, energiek, geïnspireerd of moe. Er zijn er nog meer hoor, maar daar moet je zelf achter gaan komen. Met deze gemoedstoestanden krijg je drie soort wolkjes boven het hoofd met behoeften. Als je hier aan voldoet krijg je hier punten voor waar je beloningen mee vrij speelt en deze bevatten drankjes en handige beloningen.

img_sims4_screen7
Je Sims hebben ook nog steeds een aantal behoeften en wat me hier aan op is gevallen is dat dit best snel te voldoen is. Binnen no-time is je Sims blaas geleegd, zijn ze gedoucht of hebben ze een lekker hapje weten te bereiden. De emoties zijn trouwens erg leuk. Als ze een erg volle blaas hebben, lopen ze erg grappig net als wij misschien, de benen stevig tegen elkaar zodat je niets lekt. Of als ze heel erg moe zijn lopen ze voorover gebogen en hangen de armen zo slapjes en lijken ze zich voort te slepen. En zo weet ik mij prima te vermaken met mijn virtuele ik.

img_sims4_screen8
Natuurlijk mis ik een hoop uit de voorgaande Sims games. Maar zoals het elke Sims reeks betaamd zullen er ongetwijfeld nog uitbreidingen gaan verschijnen. Voor mijn gevoel zijn de accessoires pakketten een beetje uit het zicht want je kon je geld ook in de Sims Shop kwijt middels Sim Points. En bij dit laatste zullen ongetwijfeld meerdere downloads gaan verschijnen zodat je daar je extra content aan kan schaffen. Ik vind het wel veel leuker om mijn collectie gewoon hier thuis te hebben staan en niets te downloaden, maar er zijn vast genoeg Sims-fans die dit wel doen en honderden euro’s spenderen aan de virtuele meubeltjes.

Zonder de uitbreidingen of extra DLC is De Sims 4 leuk voor eventjes, maar uiteindelijk wil ik meer en zal zonder komst van extra mogelijkheden de game stof gaan vangen. Is De Sims 4 een originele game? Nee, want in principe lijkt het op voorgaande varianten. Hoewel ze bij elk deel weer nieuwe features maken en/of verbeteren is het aan de andere kant toch wel weer een beetje nieuw of verfrissend. Nieuwe PC-gamers die net komen kijken kunnen makkelijk instappen in de Sims feest en voor de fans is het ook de moeite waard om het toch te proberen. Want hoe je het ook went of keert, het principe blijft hetzelfde en is toch al die jaren vermakelijk geweest, dus nu ook wel weer!

img_thesims4_boxartPatricia’s Score:

Gameplay: 8/10
Fun: 8/10
Levensduur: 6.5/10
Graphics: 9.5/10
Originaliteit: 6/10

Totaal 7.6

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 2 = 3

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.