Dagje Uit!

Zonsverduistering 2015

Vanmorgen was het weer eens tijd voor een zonsverduistering. Normaal zou ik wel klaar gaan zitten voor zoiets maar ik heb hem al eens eerder meegemaakt plus dat het nogal bewolkt was en er weinig te zien was. Het is echt jaaaaaren geleden dat ik kennis mocht maken met een zonsverduistering een hele bijzondere ervaring!

Ik durf niet eens meer te zeggen wanneer deze zonsverduistering, ook wel eclips, genoemd was. Ik was net terug van vakantie uit een zonnig oord om daarna direct weer in de auto te stappen richting het zuiden (vanuit Groningen) om op een goede locatie de zonsverduistering te bewonderen. Uiteindelijk in Luxemburg aangekomen, op een parkeerplaats bij een benzinepomp stonden we tussen vele andere bewonderaars.

Het is heel spooky en creepy en zo bijzonder om mee te maken! Met het speciale brilletje, waarmee je direct de zon in kon kijken, stonden we dan. Toen waren we allemaal nog niet bepaald in het bezit van smartphones of camera’s die dit konden vastleggen of werd niet aan gedacht.

Zonsverduisteringen vinden plaats als de aarde, maan en zon precies op een lijn staan. Een zonsverduistering kan slechts op een deel van de aarde worden waargenomen.

Ik zag dat de zon werd bedekt en het begon schemerig te worden, steeds donkerder en het ging waaien. Een perfecte setting voor een scary movie ofzoiets. Het werd frisjes, zelfs koud en stond met al mijn mede-bewonderaars te oh-en en ah-en naar dit mooie verschijnsel. Voordat we het doorhadden werd het weer licht en begon de zon weer te stralen zoals hij even daarvoor ook deed.

Vandaag was het dus weer eens eclips en deze was niet overal in Nederland goed te bewonderen vanwege de mist. Het is volgens mij ook lang zo spannend niet geweest als ik het toen heb mee mogen maken. Een unieke ervaring, jammer dat er toen nog geen social media was, dan had ik met alle liefde foto’s gedeeld! Toch heb ik een filmpje van vandaag die het aardig weergeeft hoe toen de eclips was, zoals zij hem vandaag hebben opgenomen. Alles is wel in een filmpje van een paar seconden gepropt, maar geeft het in elk geval goed weer.

Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt; het netvlies bezit namelijk geen pijngevoelige zenuwen.

Het is sowieso raadzaam om een speciaal eclipsbrilletje aan te schaffen omdat het heel slecht is voor je ogen om direct in de zon te kijken. Toen ik nog jong was en toen ter tijd mijn zonsverduistering had, had ik wel zo’n brilletje, maar heb ook gewoon gekeken. Stiekem! Je ogen kunnen dan ook beschadigd raken.

Bron filmpje: DR Nyheder

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.