Persoonlijk

#SOSfamilietag – 10 vragen over mijn familie

Op de blog lauraenjames van Laura kan je een SOSfamilietag vinden. Laura werkt bij SOS Kinderdorpen waar ze samen deze tag mee heeft verzonnen. December staat voor vele in het teken van familie, maar helaas heeft niet iedereen een fijne familie om de feestdagen mee door te brengen. Met deze tag sta je even extra stil bij jouw eigen familie of mensen die dichtbij je staan en je als familie ziet.

Er zijn 10 vragen waar ik dus antwoord op ga geven en het zou leuk zijn als jij er ook eens over na wilt denken. Want wat betekend familie eigenlijk voor jou?

1. Kun je jouw familie omschrijven?
2. Beschrijf in één woord wat familie voor jou betekent.
3. Hoe vaak zie jij jouw familie?
4. Wat maakt jouw familie bijzonder?
5. Wat is je verdrietigste familieherinnering?
6. Wat is jouw mooiste familieherinnering?
7. Wie uit de familie laat jou het meest lachen?
8. Hebben jullie een geliefd familierecept?
9. Wat zou jij in 2017 het liefst met de familie willen doen?
10. Wat is jouw familiewens voor 2017?

Here goes…

1. Kun je jouw familie omschrijven?

Ik start met mijn eigen kleine familie, mijn gezinnetje, bestaande uit mijn lieve man, mijn prachtige dochter en schattige zoon. We zijn met ons viertjes thuis en hebben nog een kat Bouncer rondlopen. Die hoort ook bij de familie!
Verder heb ik een papa (woont in Friesland), mama, broertje en schoonzusje (in Groningen). Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 11 was ongeveer, dus 25 jaar geleden (jubileum guys?!) Verder heb ik mijn oma ook nog die vlak bij mijn moeder woont. Dat is kort gezegd mijn familie die ik op een hand kan tellen. Een tante (zus van mijn moeder) en oom (in Zaandam) tel ik ook nog wel mee zo nu en dan. Verder heb ik weinig tot geen contact met verdere familie.
Doordat ik ben getrouwd heb ik er een gigantische familie bijgekregen! Het ‘gezin’ van mijn schoonmoeder bestaat uit 12 personen en dan heb ik nog veel meer familie aan de kant van mijn schoonvader. Dat zijn drukke feestjes over het algemeen maar wel erg gezellig en zo anders dan ik ben gewend. Hoewel ik het inmiddels al wel ben gewend en er ook van kan genieten hoor.

2. Beschrijf in één woord wat familie voor jou betekent.
Ik vind één woord zo lastig! Want familie is eigenlijk Alles! Vertrouwd en eigen. Zie, heb je er al 3!

3. Hoe vaak zie jij jouw familie?
Nu niet zo heel vaak meer omdat we van Groningen naar Apeldoorn zijn verhuisd. Maar toch wel een aantal keren in het jaar. Toevallig kwam mijn moeder ook op mijn verjaardag en zag ik haar een week later met de kerst weer. Dat is wel erg fijn, dan is het wachten tot februari maar hopelijk gaat een keertje tussendoor ook lukken. Hoewel we dat wel proberen maar soms ook niet lukt. Lang leve Skype, whatsapp en Facebook!
Aan de andere kant zie ik mijn schoonfamilie wel veel vaker dan voorheen, omdat zij in Apeldoorn en omgeving wonen, ook wel erg fijn.

4. Wat maakt jouw familie bijzonder?
Dat mijn ouders die gescheiden zijn en nog door een deur kunnen, en ik me heel erg welkom voel in mijn schoonfamilie. Ondanks alles, de drukte van werk en familie, is iedereen er voor ons. Je kan er altijd op vertrouwen dat ze er zijn, no matter what! En dat is een hele fijne gedachte.

5. Wat is je verdrietigste familieherinnering?
De meest recente herinnering is toch het ziektebed en overlijden van Yvonne, de vriendin van mijn vader (of stiefmoeder, net hoe je het wilt noemen). Ik heb mijn vader tweemaal in mijn leven zien huilen, toen mijn ouders gingen scheiden en toen mijn vader en z’n vriendin te horen hadden gekregen dat ze longkanker had. En dat raakt je wel extra!

6. Wat is jouw mooiste familieherinnering?
Ik ben gezegend, want ik heb er meerdere die ik wil delen. Het leren kennen van mijn man inmiddels al ruim 14 jaar geleden. Ondanks dat mijn ouders gescheiden zijn vieren we wel vaak de feestdagen samen. Ik heb dus mijn beide ouders bij elkaar in huis en het is gewoon gezellig. Ook gingen we eenmaal in de week bij mijn moeder eten. Mijn vader pikte mij op na zijn werk, dan gingen we bij mijn moeder thuis eten. Zelfs toen mijn vaders vriendin nog leefde was ze ook gewoon welkom. Weet je hoe fijn zoiets is? En hoe vaak je hoort dat ouders niet op dezelfde verjaardag of bruiloft kunnen zijn omdat ze elkaar de hersenen inslaan? Nou, bij mij is dat niet zo en dat waardeer ik echt heel erg! Ik vond het ook zo fijn dat ze gewoon op mijn bruiloft konden zijn. Mijn bruiloft is ook een fijne familieherinnering maar ook de geboorte van mijn kindjes zijn een mooie start en uitbreiding van een nieuwe kleine familie, ons gezin!

7. Wie uit de familie laat jou het meest lachen?
Mijn man! Maar ik kan ook flinke lol hebben met mijn broertje. Maar mijn kinderen spannen de kroon, zo lekker jong, eerlijk en enthousiast. Als zij lol hebben dan gier ik net zo hard mee.

8. Hebben jullie een geliefd familierecept?
Het slaatje van mijn oma is populair! Die word op verzoek gemaakt bij diverse feestelijkheden. Hij komt uit een tijdschrift en inmiddels weet ik het ook zelf wel te maken. Maar ook de kippensoep, dat vindt manlief zo lekker maar dan wel volgens het recept van mijn moeder en oma.

9. Wat zou jij in 2017 het liefst met de familie willen doen?
Samen zijn, niet afstrepen hoe vaak je elkaar ziet maar als je dan samen bent dat het ook fijn is. Met mijn gezin nog meer leuke herinneringen maken.

10. Wat is jouw familiewens voor 2017?
Veel liefde, geluk en vooral een goede gezondheid!

Natuurlijk is het wel zo leuk als jij de tag ook in gaat vullen. Als je dat doet, wil je dan wel even Laura noemen als bedenker (samen met SOS Kinderdorpen) van de #SOSfamilietag.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.