Creatief,  DIY,  Gezin & Familie,  Kids

DIY: Origineel Memory Jar – juffen cadeau

Ik was de afgelopen twee jaar klassenmoeder bij Lieke in de klas. Ik vond dit heel leuk om te doen en zo aan het einde van het schooljaar is het een beetje de taak om de juffen nog even in het zonnetje te zetten. Het is leuk als de kinderen zelf iets knutselen en een gezamenlijke cadeau geven (vind ik dan).

Omdat Lieke in een combinatiegroep zit was ik samen met een andere mama klassenmoeder. Zo tegen het einde van het jaar zie je op Facebook en Pinterest het ene na het andere juffencadeau voorbij komen. Vorig jaar heb ik met de toenmalige klassenmoeder de kinderen een papier in laten vullen, geïnspireerd op een vriendenboekje. Natuurlijk moest het dit jaar iets heel anders zijn en via wat inspiratie opdoen op Pinterest  kwam de Memory Jar tot stand.

Je hebt natuurlijk verschillende materialen nodig om dit te kunnen maken:
(Gekleurd) papier. Ik heb voor kleurtjes gekozen omdat het vrolijk staat en de kinderen in groepje zitten in de klas die gekoppeld is aan een kleur. Gekocht bij de Action
Printer! Gekocht bij Bol.com.
– Papiersnijder.
Ooit gekocht bij de Action.
Photoshop. Zit op mijn laptop.
Camera of telefoon. Ook al eerder gekocht en gekregen.
Leuk potje. Die hieronder zijn gekocht bij de Action.
Meewerkende ouders, hihi.
Kleine (LOOM) elastiekjes.

Als eerste heb ik de opzet voor de kaartjes gemaakt in Photoshop. Ook heb een momentje geprikt om op school foto’s van de kinderen uit de klas te maken, uiteraard in overleg met de juf. Dit kan je natuurlijk met een camera doen of zelfs met je telefoon. Van elk kindje had ik een paar foto’s en heb ik de leukste uitgekozen. De opzet van het kaartje had ik al gemaakt, dus hoefde ik alleen nog maar de foto’s in te zetten. Daarna per kind kijken in welke kleur groep ze zitten en het kaartje uitprinten om ze zelf op maat te snijden met mijn papiersnijder.

Waarom de kinderen zelf geen foto laten plakken? Omdat dit een stuk moeilijker het papiertje laat oprollen en het waarschijnlijk niet meer zou passen. Plus dat je dan afhankelijk bent van de ouders van de kinderen, eerlijk is eerlijk er zijn er altijd een aantal waar je nog achteraan moet gaan. Om dit te voorkomen en jezelf een hoop tijd en stress te besparen had ik het meeste dus al zelf gedaan. Ik kan ook niet in ouders hun agenda kijken wat hun bezighoud, maar ze hebben zo’n 10 dagen gehad om het in te vullen (alles op tijd ingeleverd!!)

Ik heb een jongens en een meisjes variant gemaakt van de kaartjes (zoek de verschillen op de bovenste invulkaartjes). Hier konden de kinderen zelf wat op invullen of even door hun ouders laten doen (het gaat om groep 1 & 2, enkele zullen nog niet zo goed kunnen schrijven). Ze kunnen wat vakantie tips aangeven voor de juf en een tip geven wat ze mee moeten nemen op vakantie of wat een heel lekker ijsje is. Omdat ik alle kaartjes verzamelde kon ik zien wat voor antwoorden de kinderen hebben gegeven, ik vond ze briljant!

Uiteindelijk was het vrij makkelijk, alle ingevulde papieren oprollen en een (LOOM) elastiekje erom. De Loom elastiekjes zijn wat kleiner en die had ik nog liggen. De gekleurde rolletjes een beetje om en om in het potje doen en zo zag het er al gezellig uit. Omdat de kinderen het afgelopen schooljaar twee juffen hadden, hebben we twee potjes gemaakt. Dus moest er nog even een label komen zodat we makkelijk konden zien voor wie welke ‘Memory Jar’ is.


De juffen vonden het origineel, hadden het nog niet eerder gezien en waren er blij mee. Uiteindelijk vond ik het heel leuk om te maken! Wellicht haal je er nog inspiratie uit of wil je de kaartjes voor volgend jaar gebruiken? Dan mag je ze downloaden, wil je het me wel laten weten? Dat zou ik wel heel leuk vinden.

Ik heb diverse bronnen gebruikt om het kaartje tot stand te doen komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

73 + = 79

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.