Apeldoorn,  Dagje Uit!,  Foto's

Wandelingetje door de Kroondomeinen

Het zonnetje scheen, de temperatuur was aangenaam, niet iedereen had zin, maar toch zijn we gaan wandelen in de Kroondomeinen van het Loo, het wandelgebied achter het Paleis. Zoals je uiteraard al hebt gezien in dit item: Bijzondere plekjes in de Kroondomeinen ‘t Loo, wil ik graag alle ‘bijzondere’ plekjes met eigen ogen zien. Het werd dus wel weer de hoogste tijd om dat te gaan doen.

Zo kochten we een kaartje, €2,00 per persoon via een QR code die je bij de ingang van de paleisparken treft. Voorheen stond er een automaat waar je een kaartje kon kopen, die was verdwenen. Misschien was ik al te lang niet gaan wandelen. Anyway, na een kaartje voor het gezien te hebben gekocht, heb ik mijn kaart erbij gepakt en de route uitgestippeld hoe te lopen. Je kan natuurlijk een kleur route volgen, maar aangezien niet iedereen ‘zin had om ver te lopen’, besloot ik voor wat binnenwegen te gaan. Zo dus ook via het Kleine Loo, die alleen in april en mei is geopend.


Via de Koninginnelaan (we zijn rechtsaf gegaan) kwamen we deze paarden met open koets tegen. Hierna kwamen er nog twee ruiters ter paard langs.


De familie.


Via de weg van de Forellenvijver gelopen.


Omdat ‘t kleine Loo geopend is, in april en mei, besloot ik daarlangs te wandelen. Zo liepen we langs de Beeldenvijver.


Over de brug waar we nog een groots avontuur beleefden omdat de bal die we mee hadden in het water was gevallen. Opzet? Misschien? We hebben in elk geval geleerd hoe je de bal uit het water kan krijgen. Diverse technieken werden toegepast, stokjes vanaf de andere kant gooien om de bal de juiste richting te sturen (middels kleine golven). Een lange tak werd in het water gelegd (met licht woest geweld, de tak was al los) om de bal niet verder af te laten drijven om hem vervolgens met een andere lange tak weer naar de kant te laten komen. Dat de bal daarna nog tweemaal in het water terecht is gekomen (op hetzelfde stukje) laat ik even achterwege, hihi.


Vanaf de vorige foto kwam ook op onbekend terrein terecht. Het stukje heet ‘Jong Nederland’.


Op dit stukje ‘Jonge Nederland’, staat dus ook beeld. Ik kan je alvast verklappen dat we er op de terugweg langs zijn gelopen!


Wat ik dus ook niet wist is dat je tot helemaal achterin de paleistuinen, tot aan de grens van de paleisparken kan lopen. Aan het einde van de paleistuinen is een fontein, verder dan daar zijn we eigenlijk niet vaak gekomen. Leuk om te weten hoe dit er dan uit ziet.


Na wat extra de kaart te hebben bekeken, moesten we afslaan en liepen we recht op de badtent af! Hier liep je regelrecht op de hoge veldvijver af.


Vanaf de badtent heb je zicht op een waterval, en een thee-paviljoen. Daar komen we zo meteen bij.


De hoge veldvijver.


De leeuwenbrug, hoe zou die nou aan zijn naam zijn gekomen?


Vanaf de leeuwenbrug, zicht op de hoge veldvijver. Een foto van de lage veldvijver, moet ik je schuldig blijven. Deze vond ik blijkbaar niet zo interessant om op de foto te zetten. Maar ligt iets lager dan de hoge veldvijver zoals de naam al doet vermoeden.


Pauze! Nu stond veel in bloei, ik ben benieuwd hoe het eruit ziet als alles groen is.


Leuk toch, een digitaal foto-rondje om de hoge veldvijver heen.


Een aanlegsteiger. Maar even, zie je hoe mooi het water kleurt? Denk de dennentakken even weg en vervang die door palmbomen.


De badtent aan de overkant van het water. Zouden de Koninklijke families hierin hebben gezwommen? Of alleen gevaren?


Het thee-paviljoen! Zelfde looks als de badtent maar met een fraaie steiger. Jammer genoeg kan je niet in de gebouwen kijken, ik hou wel van het extra stukje geschiedenis dat je dan wellicht kan zien.


Achter het thee-paviljoen, ligt een botenhuis. Via het water kan je je bootje hier veilig neerleggen.


We hebben op de grond gelegen of we misschien binnenin konden liggen (bij het water, op het grindpad), maar helaas. Wel, lastig te spotten, lag er een bootje in het boothuis. Er zit een soort gaas voor de ramen, dat in de loop der jaren natuurlijk helemaal vies is geworden, moeilijk om door de ramen heen te gluren.


Nog meer water.


Weet je nog de waterval die ik eerder beschreef, die je vanaf de badtent kon aanschouwen, nou dit is hem bij de rots. Met een uitzicht op de leeuwenbrug.


Natuurlijk niet dit te vergeten op het stukje land van ‘Jong Nederland’. Deze gedenkzuil was een huwelijkscadeau aan Koningin Wilhelmina en Prins hendrik.


Op de terugweg liepen we nog even langs ‘Willemstempel’, voor we nog een blik hebben geworpen op de herten en naar huis zijn gegaan. Doordat we tussendoorwegen hebben gekozen, en geen route hebben gevolgd, hebben we ‘maar’ 6 kilometer gelopen met ruim 8000 stappen.

Ben jij al in de Paleisparken geweest?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 − 24 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.