Apeldoorn,  Dagje Uit!

Bijzondere plekjes in de Kroondomeinen ‘t Loo

Tijdens de corona periode waarin je niet bij elkaar op bezoek mocht, maar toch even de kinderen uit moest laten zijn we gestart met het wandelen in de Kroondomeinen van ‘t Loo. Ik was er al eerder geweest met uitstapjes van de school van de kinderen, om paddenstoelen te bewonderen, en kwam er via een plattegrond achter dat er verschillende bezienswaardigheden te bekijken zijn. Nu is het mijn doel, om ze allemaal eens te bekijken en ze op de gevoelige plaat te zetten, because: post a picture or it didn’t happen.

Er zijn 21 verschillende plekjes die je kan bewonderen waarbij je soms een heel eind moet lopen, soms iets minder. De Kroondomeinen zijn best groot en er zijn verschillende wandelroutes te vinden variërend van 2 km tot 13,5 km. Ook is het mogelijk om een rolstoelroute te volgen, kan ook handig zijn met een kinderwagen. Via een plattegrond kan je de routes volgen die elk een eigen kleur hebben, of recht op je doel aflopen door te navigeren naar de getallen die je op het plattegrond kan vinden. Het plattegrond is te vinden via kroondomeinhetloo.nl.

Let wel, dat alleen in april en mei (normaal gesproken) ‘Het kleine Loo’ is geopend.

De 21 bezienswaardigheden:

1. IJskelder
Deze is dichtbij Paleis het Loo te vinden en kwamen Lieke en ik tegen toen we samen via een omweg van het Paleis naar de Paardenstallen gingen. Je kan deze vinden bij de paarden in de weide. Vroeger werd deze gebruikt om ijs op te slaan dat uit de vijvers kwam, nu wonen er vleermuizen in. Ik heb hier (nog) geen foto van.


2. Koningslaan
Hier komt vrijwel iedereen langs als je bij de kroondomeinen gaat wandelen. Het is de geasfalteerde weg die ook langs de hertenweide loopt. Eigenlijk een soort hoofdweg, die vroeger zelfs een directe wegverbinding had van ‘t Loo naar Amersfoort. Op de foto gaan we naar links, richting de Folly (zie hier verder onder nr. 21)
Lees ook: Dit was maart.. 2023


3. Willems tempel
Naast de hertenweide ben ik hier denk ik al het vaakste geweest. Het mooie huisje van hout, met groen glas in lood, waar je tot rust kan komen van het wandelen of even iets kan eten of drinken. Dateert ergens uit de 17e/18e eeuw.
Lees ook: Dit was oktober 2017
Lees ook: Kroondomeinen: Paddenstoelen spotten4. Het Oude Loo
(alleen in april en mei te bewonderen)
Hoewel je niet in dit oude ‘jachtslot’ uit de 15e eeuw kan kijken, kan je er wel omheen wandelen. Als de tuinen in bloei staan is het een prachtige plek om te lopen waar ook een doolhof in de buurt zit waar in zou kunnen verdwalen. Het is ons nog niet gelukt, het doolhof is dan ook niet heel groot. Ook is er een kegelbaan te vinden, die we een volgende keer eens moeten gaan zoeken. Er is ook nog een speelhuis, een ‘landhuis’ op schaal dat gebouwd is voor de negenjarige Koningin Wilhelmina. Als je op weg gaat naar de beeldenvijver kom je de theekoepel ook tegen. Als je de mogelijkheid hebt om in april of mei hier te wandelen, is dit zeker een aanrader!
Lees ook: Wandelen op ‘t oude Loo in Apeldoorn
Lees ook: Kroondomeinen, weer naar ‘t Kleine Loo5. Beeldenvijver
(alleen in april en mei te bewonderen)
Ook deze locatie is alleen in april en mei te betreden, wat erg jammer is omdat het een heel mooi plekje is. Aan de andere kant is het dan ook wel weer specialer als je er dan ein-de-lijk eens kan kijken. Naast de beeldenvijver is ook een theekoepel, die ook zeker prachtig is.
Lees ook: Wandelen op ‘t oude Loo in Apeldoorn
Lees ook: Kroondomeinen, weer naar ‘t Kleine Loo6. Forellenvijver

Zeker een favoriete plek van mij is de forellenvijver. Hoe het water als spiegel fungeert en zo de mooie kleuren van de seizoenen weet vast te leggen is bijna een droom. Zeker in de herfst in zijn volle glorie met allerlei verschillende kleuren. Je kan er omheen lopen of op een bankje voor je uit zitten staren. Het kleine huisje, werd vroeger gebruikt om het aangeschoten wild te verzamelen. Dit werd hier door een vleesmolen gehaald en aan de forellen gevoerd. De forellen werden weer geserveerd in het paleis.
Lees ook: Kroondomeinen: Herten aaien en de forellenvijver
Lees ook: Kroondomeinen: Paddenstoelen spotten7. Hondenhokken

De hondenhokken kom je tegen als je langs het Jagershof loopt. Je kan ze vanaf een afstand bewonderen omdat het stuk grond waar het op staat, verboden terrein is. Er wonen namelijk mensen in het Jagershof en die zitten er, denk ik, niet op te wachten dat er telkens mensen langslopen. Omdat er bekenden van een vriendin van me in wonen, hebben wij er dus wel vlak langs kunnen lopen. Respecteer de privacy van de bewoners! Zoals de naam doet vermoeden, werden hier de honden in geplaatst die op het wild moesten jagen. Ik heb gehoord, dat er nu grote koelkasten in staan waar ze het gevangen wild bewaren.
Lees ook: Kroondomeinen: Hondenhokken, Schietbaan en Paardengraf


8. Jagershof
Een prachtexemplaar van een huis waar je dus officieel alleen langs mag wandelen, dan wel met een grote boog. Het huis is gebouwd in opdracht van Prins Hendrik en wordt tot op heden bewoond.9. Oude Schietbaan

Een lang veld waar vroeger werd geoefend met schieten. Het is in elk geval een hele afstand, dus als je de kinderen heen en weer stuurt, kan je plaatsnemen en kijken hoe ze als ongeleide projectielen heen en weer lopen, rennen of kruipen. Vlakbij de schietbaan ligt het Paardenkerkhof.
Lees ook: Kroondomeinen: Hondenhokken, Schietbaan en Paardengraf
Lees ook: Kroondomeinen: Schietbaan en Paardengraf10. Paardenkerkhof

Niet alleen zijn hier hele oude grafstenen te vinden van de paarden van de Oranjes, ook huisdieren hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Op de stenen kan je lezen om welk dier het ging, wanneer deze is overleden en van wie het beestje was. Het is echt al heel lang geleden dat er voor het laatst een dier is bijgevoegd.
Lees ook: Kroondomeinen: Hondenhokken, Schietbaan en Paardengraf
Lees ook: Kroondomeinen: Schietbaan en Paardengraf11. Gedenkzuil
Dan het stuk van de kroondomeinen waar nog geen voetstappen van mij liggen (inmiddels dus al wel!). Zeker een uitdaging om eens heen te wandelen, want het zal ongetwijfeld de moeite waard zijn. Deze gedenkzuil was een huwelijkscadeau aan Koningin Wilhelmina en Prins hendrik.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen12. Badtent

Het is even lopen maar dan kom je uit, ver achter het Paleis, bij de hoge veldvijver, met ernaast de lage veldvijver. Op deze locatie zijn verschillende bezienswaardigheden, waaronder de badtent.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen13. Thee Paviljoen

Een thee paviljoen is samen met de badtent en botenhuis aangelegd begin 19e eeuw. Beide gebouwen hebben veelal dezelfde bouwstijl, details en kleuren.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen14. Botenhuis

Gebouwd eind 18e eeuw en werd gebruik van gemaakt door drie generaties koninginnen.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen15. Leeuwenbrug

Deze brug scheidt de hoge en lage veldvijver van elkaar en wordt geflankeerd door twee leeuwen.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen16. Hoge veldvijver

Het hele terrein, de kroondomeinen, is aangelegd en zorgde voor vermaak met het theehuisje, botenhuis en badtent. Varen, vissen, thee drinken allemaal activiteiten waar de familie zich mee wist te vermaken.
Lees ook: Wandelingetje door de Kroondomeinen17. Bijlandt Rust

Eigenlijk zou de volgorde anders moeten zijn want als je wandelt richting ‘de paraplu’, kom je als je het juiste pad volgt bij Bijlandt Rust uit. Vanaf een afstand dacht ik dat het huisje van haar was gemaakt, het zijn allemaal kleine stukjes takjes. Het verhaal gaat dat koning Willem I, graaf Van Bijlandt hier in slaap heeft aangetroffen.
Lees ook: Dit was.. januari 202318. Paraplu

Van riet, met zicht op mooie aangelegd water (sprengen), bruggen en natuur kan je hier even een pauze nemen.
Lees ook: Kroondomeinen: Emma’s Oord, herten, paraplu en sprengen


19. Fort Wiesel
Er schijnen een drietal forten schuil te gaan in het Kroondomein. Deze zijn gebouwd aan de westkant van het paleis. Hier zie je alleen de restanten in de vorm van aangelegde grondwerken nog terug.20. Wilhelminadal

Blijkbaar is er hoogteverschil van wel 40 meter te vinden in het Wilhelminadal. Hier zouden ook diepe smeltwaterdalen uit de laatste IJstijd te vinden zijn. Vanaf de ‘Grovetinsbank’, een uitzichtpunt, heb je net beste uitzicht.
Lees ook: Dit was maart.. 202321. Folly

Een folly is een decoratief bouwwerk, een aantal staan er in het Paleispark denk aan de theetent, de Willemstempel en Bijlandt Rust. In 2010 werd er aan het einde van de Koningslaan een folly geplaatst. Het is dus vanaf de parkeerplaats, de zogenaamde hoofdweg links en doorlopen.
Lees ook: Dit was maart.. 2023Emma’s Oord

Tijdens een wandelsessie zijn we ook eens langs Emma’s Oord gelopen. Hij staat wel genoemd op het plattegrond. Maar blijkbaar is het niet speciaal genoeg om extra benoemd te worden.
Lees ook: Kroondomeinen: Emma’s Oord, herten, paraplu en sprengen


Hertenweide
Deze mag eigenlijk ook niet ontbreken in het overzicht. Je kan tot vlakbij deze prachtige dieren komen, maar je moet altijd uitkijken en ze niet opjagen. Als ze gevoerd worden komen ze zeker dichtbij, ze hebben altijd trek in iets. Als je geluk hebt is er een boswachter met een emmer brokken die je dan mag voeren. Exacte tijden weet ik niet, maar de keer dat wij er waren was tussen 15:00 en 16:00 ongeveer.
Als we naar de Kroondomeinen gaan om te wandelen, dan is een bezoekje aan deze edele dieren bijna wel een gegeven.
Lees ook: Zondagse herfstwandeling hertenweide het Loo


Zoals te zien is, heb ik nog lang niet alles ontdekt en neem mezelf voor om dit alles te gaan bewonderen. In de tussentijd zal ik dit bericht updaten zodra ik weer ergens ben geweest, of foto’s van eerdere avonturen ben tegengekomen in mijn fotomappen.

Ben jij overal al geweest in de Kroondomeinen ‘t Loo?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

53 − = 49

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.