Games & Tech

Review: The Sims Middeleeuwen (PC) @ Female-Gamers

Omdat er zoveel Sims fans zijn die regelmatig in hun Sims games Kastelen bouwen en verhalen maken met een Middeleeuws tintje hebben ze bij EA Games bedacht dat het wel eens tijd zou worden om hier wat mee te doen. Zo is het eigenlijk een beetje begonnen met The Sims Middeleeuwen. De game heb ik uitgebreid mogen testen en mijn belevenissen kan je natuurlijk hier lezen.nn

nnThe Sims Middeleeuwen is een nieuwe game, maar heeft wel de nodige gelijkenissen met The Sims 3. Om de lezers, die The Sims niet kennen, zal ik mijn uiterste best doen hier geen vergelijking mee te maken.rnrnCreate A SimrnBij het binnen wandelen van de middeleeuwen heb je een eigen koninkrijk. Je hebt een vorst nodig om de boel te regeren en die ga je aanmaken in het CAS systeem (Create A Sim). Je kiest een naam, geeft je Sim een kapsel en een outfit. Bij mannelijke Sims kan je ook nog baardgroei aangeven. De outfits zijn vrij beperkt om je Sims mee aan te kleden. Het zijn middeleeuwse gewaden. Je kan deze wel in kleur aanpassen. rnJe geeft jouw Sim ook nog twee goede eigenschappen en hebt de keuze uit één slechte eigenschap. Bij de goede eigenschappen kan je denken aan vriendelijk, leergierig, vriendelijk, natuurliefhebber, afdinger en pretmaker. Bij de slechte kan je denken aan gokverslaafde, iel, wreed, bloeddorstig, stomkop of veelvraat.rnrn

rnJouw KoninkrijkrnZodra je jouw vorst, mannelijk of vrouwelijk, op de troon hebt plaats laten nemen maak je voor het eerst kennis met het spel, de Queeste en de omgeving. In het begin is het vrij kaal en heb je een paar vaste plaatsen waar je heen kan en mensen kan tegen komen. je kan naar de ontmoetingsplaats bij het bos, maar zodra je het bos in gaat kan je niet meer met je Sim mee. Maar ook de haven en het stadsplein zijn plaatsen die je altijd hebt. Een erg interessante plaats is de beoordelingszone, hier vindt je de schandpaal en het monster in de put. Ook een plaats waar je heen kan lopen zonder dat je met jouw Sim mee kan is het pad naar het drop, de dorpswinkel. rnrn

rnIn je Koninkrijk heb je vier factoren waar je een beetje rekening mee moet houden. Je hebt de volgende punten;rn- welzijnrn- veiligheidrn- cultuurrn- kennisrnGa je voor het welzijn van jouw Sims? Houdt er rekening mee dat je dan op een ander punt minder zal scoren. Ik spreek uit ervaring! Ik koos voor een goed welzijn in mijn Koninkrijk maar de veiligheid was echt verschrikkelijk. Iedereen werd beroofd! Zelfs mijn vorst moest het ontgelden en moest haar zakken legen… Het is lastig om er een balans in te vinden.rnrn

rnDe QueesternJe start het spel met een kleine begin Queeste om te wennen aan de opdrachten. Deze Queeste geven je een uitdaging in het spel. De Queeste zijn opdrachten die je moet voltooien om punten te krijgen en gebouwen te kunnen bouwen en geven je een doel in het spel zelf. na deze begin Queeste opdrachten ga je naar je koninkrijk en krijgt je scherm een soort sepia kleur en kan je starten met een nieuwe Queeste. Je kan altijd kiezen uit verschillende opdrachten. Maar voor sommige Queeste heb je een nieuwe held nodig, als deze nog niet in je koninkrijk aanwezig is moet je het betreffende gebouw plaatsen en kan je deze aanmaken en de Queeste mee doen. rnrn

rnEen voorbeeld van een Queeste is dat je een bruiloft kan houden, maar ga je voor een openbare ceremonie waarbij al je dierbaren aanwezig mogen zijn. Of heb je een geheime liefde en zit je verwikkelt in een driehoeksverhouding? Wil je er samen vandoor gaan? Je kiest in dit geval een bruid of bruidegom uit je lijst met helden, de Sim waar ze mee moeten gaan trouwen en een tweede held die als getuige zal helpen.rnHeb je alle Queeste al gehad? In een nieuw Koninkrijk kom je ze ook weer tegen, kies dan eens een andere held en waar je eerst voor de eerste optie ging, ga nu voor de tweede optie.rnrn

rnQP & EPrnMet het voltooien van je Queeste krijg je Queeste Punten (QP). Met deze punten kan je jouw koninkrijk vullen met gebouwen of contact maken met jouw bondgenoten, hier kom zo op terug. De gebouwen kosten verschillende QP en bepalen ook welke Queeste je nog gaat krijgen, je spel heeft hierdoor ook een andere levensloop dan een anders speler. Er zijn ook een aantal gebouwen die je in je koninkrijk plaatst waar je verder niets mee kunt behalve naar kijken. Het vult wel mooi op! Met ErvaringsPunten (EP) levelt jouw held. Dat kan momenteel tot level 10 en dan houdt het eerst op. Je krijgt deze EP door de dagelijkse opdrachten (mini queeste) te volgen. Je houdt hiermee de concentratie van je held ook hoger en daardoor zijn ze blijer. Dagelijkse opdrachten zijn per held verschillend. Je arts maakt bijvoorbeeld serums en zalfjes maar heeft ook bloedzuigers en bepaalde planten nodig die geplukt moeten worden. Elke dag krijg je om 9:00 uur nieuwe uitdagingen die je moet voltooien binnen een bepaalde tijd. Lukt dit niet, dan is je concentratie ook erg slecht, het humeur zakt en op de lange termijn mag je even wat tijd doorbrengen in de schandpaal..rnrn

rnDe koopman/vrouw kan naar andere landen varen met het schip in de haven. Deze kan bepaalde items ruilen met de twee al aangrenzende landen Ambachtel en Handelscha. Maar er zijn meer gebieden waar je bondgenoot mee kan worden. Hier moet je ook je QP voor inleveren. Zo kan je bondgenoot worden en ook kijken wat voor items ze hebben die jij weer kan verkopen op je markt. Deze items kan je nodig hebben voor je dagelijkse opdrachten of voor een grote Queeste om je nieuwe bondgenoot te helpen. Elk land heeft verschillende producten die je weer nodig kan hebben voor het één of ander. Kleine tip, leg voor je op ruilhandel gaat met het schip, je ruim vol met de producten die je wilt omruilen.rnrn

rnDe helden & GebouwenrnEen aantal gebouwen kunnen pas goed functioneren als ze een held hebben gekregen. Deze kan je net als jouw Vorst in het CAS systeem aanmaken. Of wil je het nog makkelijker? Er staat altijd een mannelijke of vrouwelijke held klaar die meteen plaats kan nemen in je gebouw. De gebouwen en helden op een rij; voor het geloof een Jacobaanse Kathedraal, Peteraans Klooster, Wachters Paviljoen met een alle drie een eigen voorganger. Een kliniek met een arts, tovenaarstoren met je eigen heks, barakken hebben een ridder nodig. Maar ook een smid, een marktplaats met koopman/vrouw en herberg met bard mogen niet missen. Elke held heeft eigen eigenschappen om een steentje bij te dragen aan jouw Koninkrijk. De smid zorgt voor onder andere de wapens, de bard voor muziek en vrolijkheid in de herberg, de ridder voor de veiligheid en de arts moet de mensen behandelen tegen ziekten als de pest. rnrn

rnJe kan je helden volgen in hun eigen huizen. In de laatste patch voor het spel kan je wel rondom gebouwen draaien, maar aan de achterkant kom je gewoon een muur tegen waar je niet doorheen kan kijken. Je kijkt in het gebouwen en kan iets van opzij kijken. Dit went wel snel. Je kan de huizen ook inrichten en volproppen met Middeleeuwse spullen. De meubels zijn ook aan te passen via het bewerking menu.rnrn

rnTrouwen & kinderenrnIn The Sims Middeleeuwen kan je ook trouwen. Het komt ook bij een Queeste voor dat je één van je helden kan laten trouwen. Maar er is ook een Queeste die je laat trouwen met een van de bondgenoten, moet jouw Sim wel nog ongetrouwd zijn natuurlijk. Je Sims kunnen ook kinderen krijgen. Als jouw Sim zwanger is, kan ze iets minder doen dan normaal. Gewoon een beetje voorzichtig zijn en niet vechten. Als je kindje er eenmaal is, verschijnt er een schattig wiegje waarin deze ligt. Je kan met de baby knuffelen en voeding geven. Allemaal erg schattig, maar daar houdt het al snel mee op. Als het tijd is om door te groeien, is je baby van het ene op het andere moment een kind. Deze scharrelt wel in je huis rond, maar kan je erg weinig mee. Je kan het kind niet besturen. Wel kan je hem of haar op boodschap sturen en dus de inventaris bekijken. Verder loopt het wat rond. Hetzelfde is met het trouwen, je kan je echtgenoot niet besturen. Hij of zij loopt ook maar wat rond. Dat is af en toe wel jammer, je hebt een nieuwe familie maar kan er verder niet zoveel mee. Je kind zal verder niet opgroeien en dus voor altijd kind blijven. Als je met je vorst kinderen hebt gekregen en verder gaat met jouw vorst in een nieuw Koninkrijk, dan blijven man en kind achter…Wel is het zo dat met de laatste patch voor The Sims Middeleeuwen ze op kunnen groeien tot troonopvolger als de vorst het loodje heeft gelegd.rnrn

rnEn verder…rnJe hebt maar een bepaald aantal Queeste Punten om Queeste mee te kunnen doen. Als je deze voltooid hebt kan je naar een volgend Koninkrijk. Je kan ook vrij spelen met je helden. Je kan tussen ze wisselen en maar met één tegelijk spelen. Kies je voor een nieuw Koninkrijk dan kan je jouw vorst meenemen of een nieuwe aanmaken. Je vorst behoudt zijn of haar huidige level. Je krijgt wel weer dezelfde wereld voor je voeten, wat op dit moment weinig variatie geeft. Maar je kan wel kiezen om andere gebouwen en helden te nemen en dan krijg je weer andere Queeste en heb je ook een nieuw spel.rnrn

rnOmdat ik inmiddels in mijn derde Koninkrijk zit heb ik al heel wat Queeste gevolgd. Ondanks dat blijft het leuk om de nieuwste te ontdekken en te doen. Ze zijn toch telkens weer anders. De helden hebben hebben allemaal eigen eigenschappen en kunsten die ze uit kunnen voeren. Hoe hoger de level van je held, hoe meer deze kan. Zoals ik al eerder aangaf was in een Koninkrijk van mij de veiligheid erg laag. Omdat mijn vorst al level 10 was, heb ik daarmee de overvallers een kopje kleiner gemaakt en gevoerd aan het put beest. Maar je kan het allemaal ook anders doen natuurlijk, andere opties kiezen, gebouwen plaatsen enzovoorts.rnrn

rnJammer vind ik wel dat er op dit moment maar één soort omgeving is. Daar ben je op een gegeven moment wel snel op uitgekeken. Het is allemaal van hetzelfde… Je kent ook wel de vaardigheden van je helden, die erg leuk kunnen zijn. Het spel bevat ook veel humor, sommige Queeste opdrachten die langs komen zijn heel droog of gaan werkelijk nergens over. Dat maakt het wel weer erg leuk om deze Queestes te volgen. Ondanks dat de omgeving hetzelfde is, de kleding niet heel erg uitgebreid, zal dit vast wel aangevuld gaan worden in een uitbreiding. Tenslotte is dit alleen nog maar het basisspel! Ik kan niet wachten wat de Middeleeuwen voor mij en mijn Sims nog meer in petto zal hebben. rnrnScore:rnrnGameplay: 8/10rnFun: 8,5/10rnLevensduur: 8/10rnGraphics: 8,5/10 rnOriginaliteit: 8/10rnrnTotaalscore volgens reviewer: 8,2

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.