Tuin &zo

Houden we het droog? Wateroverlast Dijkdoorbraak Groningen…

Gisteren werd ik door mijn moeder gebeld over wateroverlast in de buurt van Tolbert. In de loop van de avond hoorde ik wel iets over gebieden rondom Tolbert en in Friesland die geĆ«vacueerd moesten gaan worden. Vanmorgen belde mijn broertje dat er in dorpen, waaronder Woltersum en een deel van Ten Boer, ver achter mijn huis verplicht aan het evacueren waren. Op de radio kreeg ik iets mee over dat de weg van Groningen – Delfzijl afgesloten zou worden. Tijd dus om maar eens uit bed te komen en de laatste berichten te bekijken op RTV Noord. Vooral om te kijken hoe ver het van mijn huis is, ik kan je vertellen, het komt wel erg dichtbij!

Ik probeer het voor de mensen die Groningen niet zo goed kennen uit te leggen met wat kaartjes van Google maps. Klik op de kaartjes om ze te vergroten.

Gisteren was er dreiging bij Tolbert in de buurt, maar aan de andere kant van de stad (West Groningen). Op een gegeven moment werd de plaats Hoogezand ook redelijk vaak genoemd (Zuid-Oost Groningen) dat hier ook wel wat water ‘De Stad’ binnen zou kunnen komen. Zoals je op het kaartje kan zien heb ik aangegeven waar ‘wij’ ongeveer zitten.

Vanmorgen werd het verhaal toch even weer anders. Delfzijl ligt aan de zee, maar ligt niet meteen hier om de hoek, dus daar hechte ik weinig waarde aan op het moment. Maar als je dan iets verneemt over het Eemskanaal, dat praktisch om de hoek ligt, dan is het toch weer even anders. Langs het Eemskanaal is dus afgelopen nacht Woltersum verplicht ontruimt. Samen met wat omliggende plaatsen en een deel van Ten Boer. Kijk, dan komt het toch wel iets dichterbij!

Via via had ik vernomen dat in de wijk Ruischerbrug (naast ons), ook al mensen spullen van beneden naar boven aan het slepen zijn, dan raak ik lichtelijk gestrest! Deze wijk ligt aan het Eemskanaal, lager dan het Eemskanaal en als het daar er eenmaal overheen gaat… Dan hebben de bewoners zekerste weten natte voeten!! Als ik dan op RTVNoord een kaartje tegenkom met een rood vlak (ontruimingsgebied?) dan krijg ik het wel eventjes warm van binnen, want dat loopt toch tot best dichtbij ons huis!

Tja, en dan? Ga je voor de zekerheid maar spullen boven neerleggen die van waarde zijn? (als papieren en foto’s, de computer (die heilig is!)) of wacht je het allemaal maar nuchter en rustig af?! Normaal zou ik er ook aardig nuchter onder blijven, maar nu is het even anders, want ik ben hartstikke zwanger!! Dan gieren de hormonen al door je lijf en dan komt dit er nog eens bij. Ik blijf het nieuws wel goed volgen vandaag, om het voor mezelf makkelijker te maken? Dan weet ik wat ik eventueel kan verwachten. Want om hals over kop midden in de nacht je huis binnen een half uur te moeten verlaten, TJA, dat is ook niet echt wat! Wat zou jij doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 26 = 35

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.