Leestafel,  Persoonlijk

Als ik een boek lees, MOET hij UIT!!

Met de komst van Corona heb ik de mogelijkheid gekregen om meer te lezen en dat heb ik ook gedaan ook! Op mijn verlanglijstje staan vaak wel boeken die ik wel lezen, die ik dan voor bijvoorbeeld mijn verjaardag vraag. De afgelopen maanden heb ik vooral veel romantische verhalen gelezen, mijn absolute favoriete genre. Ik heb alleen één probleem, als ik begin met lezen MOET ik hem helemaal uitlezen.

Er lijkt bijna geen gulden middenweg te zijn. Zodra een verhaal me in zijn greep heeft, moet hij uit. Dit heeft ook wel de nodige uurtjes slaap gekost. Er was een serie die ik heb gelezen tot in de hele vroege uurtjes, namelijk 5 uur in de ochtend met nog twee uur slaap (maximaal met twee jonge kindjes) op de klok. Door het herhalen van een mantra ‘dit is eenmalig, dit kan ik’ ben ik de dag goed doorgekomen.

Er zijn verhalen bij geweest die ik wel aan de kant kan leggen, maar dit is dus vrij zelden. Of ik kies juist de goede verhalen, ook op advies van vriendinnetje Ems die dezelfde leesinteresse heeft als ik, of ik heb geen wilskracht om te stoppen. Als je eenmaal aan het lezen bent kan je je voornemen om per hoofdstuk te lezen. Hoe vaak komt het dan voor dat aan het einde van een hoofdstuk een cliffhanger is waardoor je juist weer verder moet gaan lezen? Of nog erger het is een trilogie en dan moet het volgende boek erbij gepakt worden.. Dat werkt dus ook niet voor mij! Dan moet het boek dus maar helemaal uit.

Inmiddels heb ik zelf ook een verhaal geschreven voor een schrijfwedstrijd. Deze is een Bouquet Roman, dus vol romantiek. Inmiddels lees ik zelf ook wel de nodige Bouquet romannetjes. Deze verhalen zijn kort, super voorspelbaar en nemen niet mijn hele nacht in beslag. Dus op diverse gebieden een voordeel. Toch wil ik wel langere series kunnen blijven lezen, ook al kost dit zo nu en dan wat extra tijd.

Niet eens alleen extra tijd, als een verhaal me pakt dan ga ik er volop in. Ik heb een groot inlevingsvermogen en ben een beelddenker. Ik voel mee met de personages, dus als er liefdesverdriet is, dan voel ik dat ook. Ik kan me helemaal indenken hoe de omgeving eruit ziet, wat iemand draagt en dat maakt het verhaal nog levendiger voor me. Ook ligt dit in de hand van de betreffende schrijvers hoe beeldend ze iets hebben geschreven. Ik kan nadat een boek uit is een paar dagen een soort van moeten rouwen. Ik mis de personages, de omgeving, hun leventjes en moet er echt even van afkicken. Heel bijzonder, misschien heb ik hierin wel lotgenoten (tell me please!)

Omdat ik dus veel heb gelezen wil ik ook gaan proberen dit hier te gaan delen. Mijn leeslijst is in elk geval flink uitgebreid en er zijn series die ik ook zeker voor een tweede keer ga lezen. Heb jij een favoriete genre die je graag leest?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 8

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.