Creatief,  Foods,  Lifestyle,  Tuin &zo

Click & Grow, High Tech tuinieren zonder groene vingers

Weet je nog? Al die moestuintjes die je kon sparen bij de supermarkt? Jaren achter elkaar werden deze verzameld, verruild, ontpopt en iets mee gedaan. Natuurlijk heb ik ook ene poging gewaagd, alleen is dit niet mijn ding. Ik vergeet ze vooral om water te geven en dan gaat het al snel bergafwaarts en blijft er een hoopje aarde en uitgedroogd groen over. Tot nu toe! Nu heb ik een Click & Grow.

De Click & Grow is ideaal voor mensen als ik! Maar ook voor mensen met groene vingers omdat je ook altijd een poging kan wagen om je eigen stekjes te zaaien en te creëren. Dat is voor mij ongeveer tien stappen teveel, dus hou ik het wel bij de simpele manier. In 2018 heb ik dit leuke speeltje van mijn man gekregen, hij kent me en weet dat ik niet zo goed ben met planten. Ik heb toen al eerder een poging gedaan om plantjes te zien ontpoppen en hier heb ik wat foto’s van gemaakt. Op dit moment heb ik sla in de pods staan en is het wachten tot dit genoeg gegroeid is om te kunnen eten.


Nu hoor ik je denken, wat is dat nu allemaal? Click & Grow? Pods? Ik leg het je even uit. Hierboven staat mijn Click & Grow en ik heb er eentje met drie pods. Ze zijn er ook met veel meer zodat je nog meer plantjes kan kweken. Links zie je een balkje dat uitsteekt, dit is het waterreservoir. Als deze te laag is krijgen de plantjes te weinig water en moet je hem snel aanvullen. Dat is één van de weinige dingen waar je op moet letten. Rechts staat de lamp, deze staat op de foto op de laagste stand en moet de lichtval nabootsen die de plantjes normaal buiten krijgen. Deze is in verschillende hoogtes te verstellen. Door extra onderdelen kan je er een stuk tussen plaatsen zodat de plantjes er niet tegen aan komen als ze eenmaal de lucht ingaan.

Deze plantjes kreeg ik bij mijn Click & Grow, aardbei, basilicum en tomaatjes. In elk pakketje zitten drie modderklonten (op formaat) die precies in de pods passen. Ik heb van elk eentje in de pods gedaan en nu was het een kwestie van groeien.

Een handleiding om slim te tuinieren mag niet ontbreken.

Dag 1
De pods zitten in de Click & Grow en dan is het afwachten tot er iets te zien is. Dit is dan dus dag 1. Behalve modder niets bijzonders te zien. Wel moet je elke dag het water controleren of dit nog voldoende is.

Dag 3
Na twee dagen in de pod kwam er langzaam al iets tevoorschijn. De plastic kapjes zorgen ervoor dat het warm blijft en zo groeien de zaadjes gewoon sneller.


Dag 8
Met een weekje had ik al kleine plantjes. Van links naar rechts geplant: Aardbei, Basilicum en de tomaat.

Dag 11
Door het waterreservoir blijven de plantjes goed nat en zorgen ze door een soort rietje aan de onderkant dat ze genoeg water krijgen. Dus niet teveel, maar ook niet te weinig.

Zoals je op de foto hierboven ook al kon zien, deed het aardbeienplantje het niet zo goed. Hij heeft iets meer tijd nodig dat de basilicum en de tomaat. Daarom heb ik hem in het midden gezet, zo kreeg het plantje iets meer licht.

Het tomatenplantje ding als een tierelier.


Dag 19
Kijk hoe snel ze al zijn gegroeid! Basilicum zo klaar als het maar kan en de tomaat ging ook al snel. Kijk hoe dik de steel is!


Het aardbeienplantje heb ik weer bedekt met de deksel, zodat deze de warmte meer kon vasthouden en hopelijk mee kon groeien.

Dag 33
Kijk maar eens! Er is in een maand tijd een hoop te groeien geweest en de eerste tomaatjes lieten zich al zien. Het leuke aan dit proces is dat er eigenlijk dagelijks wel iets te zien is aan het groeiproces. De gele bloemetjes groeien en worden dan tomaatjes.

Ook de basilicum groeide maar door, de tomaat ging echt heel hard en de aardbei. Die liet op zich wachten.

Kijk zie, tomaatje!

Dag 44
Steeds meer tomaatjes laten zich zien! Het aardbeienplantje deed wel zijn best en de basilicum ging gewoon door.

Dag 73
Tadaa, tomaatjes! De aardbeien kwamen ook langzaam tot bloei en de basilicum.. Ik wist niet wat ik er mee moest dus liet ik hem doorgroeien.

Echt zo leuk om te zien hoe een plantje van niets tot iets uitgroeit wat je kan eten.

De tomaat is net als de basilicum best succesvol te noemen. De aardbei kwam moeilijk op gang.


Dag 81
Kijk hoe rood de tomaatjes zijn. Deze waren rood genoeg om te plukken, dacht ik.

Na het plukken bedacht ik dat ze misschien nog wel iets langer hadden mogen blijven hangen. Maar dan heb je iemand die ongeduldig is, dan gaat het dus mis.

Echte mini-tomaatjes!


Ook mooi van de binnenkant. Waren ze lekker? Mwoah, misschien hadden ze nog iets meer moeten doorgroeien. Lieke vond ze heel vies, haha.

Op dit moment ben ik bezig met het laten groeien van sla! De eerste foto heb ik op mijn Instagram gedeeld (zie foto hieronder), daar zal ik regelmatig nieuwe updates plaatsen. Zoals je al hebt gelezen hoef ik dus maar weinig te doen.
– In de gaten houden wanneer de plastic kapjes eraf kunnen.
– Waterreservoir bijvullen.
– Als de plantjes te hoog worden, de lamp verstellen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Patricia (@ladypatriess)

Zo makkelijk kan het zijn. Zo makkelijk heb ik het graag, want ik heb geen groene vingers.

Meer weten over de Click & Grow of zelf eentje aanschaffen? Dat kan via Bol.com. De pods moet je los aanschaffen en een Smart Garden 3 (die ik heb) kost daar op dit moment €85,00. Op Facebook is er een (besloten) groep, de Click & Growers waar anderen hun ervaringen delen met de pods die ze hebben. Sommige hebben ook zelf iets gekweekt en delen hier hun ervaringen over. Sommige ‘Growers’ hebben ook katten, die het blijkbaar erg fijn vinden om onder de lamp te liggen, zo lijkt het net alsof er katten groeien uit de pods, haha. Ook zijn ze op Instagram te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

86 + = 91

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.