Games & Tech,  Lifestyle

Ben jij een ‘groene’ gamer? @ Female-Gamers

Op financieel gebied is er een crisis gaande, komen we daar ooit nog uit? Op het gebied van milieu kunnen we ook best een steentje bijdragen. Hoe zo’n groene gamer ben jij eigenlijk? Altijd de stroom uit van je consoles en/of PC? Of lekker aan laten staan?

Het schijnt dus zo te zijn dat met de komst van de computer het stroomverbruik aanzienlijk is gestegen. Bijna op elke tienerkamer staat wel een exemplaar. Maar met het grote stroomverbruik gaat de rekening ook omhoog, maar het is mogelijk om toch geld te besparen en ook het milieu daarmee te steunen.

Als je van huis gaat, blijft je console of PC dan draaien? Alleen het scherm uitdoen heeft niet heel veel nut. Je PC blijft toch stroom vreten. En als je gaat slapen? Blijft de PC dan ook aan? Of heb je hem op een slaapstand gezet waardoor hij na een bepaalde tijd, of als de download klaar is, vanzelf helemaal uitgaat?

Een aantal tips voor je om energie te besparen en aardiger te zijn voor het milieu:

Stand-by
Doe de tv, radio en alle andere elektronische apparaten uit, laat ze niet op stand-by staan. Maar zelfs als je al je stekkers eruit hebt getrokken kan er nog ‘sluipstroom’ ontsnappen. Maak gebruik van stekkerdozen met een schakelaar deze voorkomen het ontsnappen van sluipstroom.

Opladers
De opladers van verschillende mobiele elektronica die iedereen tegenwoordig heeft, denk aan je Nintendo (3)DS(i), PlayStation Portable en je mobiele telefoon ook deze apparaten gebruiken stroom. Ook al is de batterij vol dan word er alsnog stroom verbruikt, dus haal de laders eruit als je apparaat is opgeladen.

Screensaver
Je zou denken dat als je even van je PC weg bent je dan best een leuke screensaver aan kan laten gaan. Met een screensaver weet je zeker dat je beeldscherm niet beschadigd door inbranding. Maar weet je ook dat een screensaver niet bepaald energiezuinig is? Helemaal als je een 3D-screensaver gebruikt. Deze sturen je videokaart aan en deze gebruikt weer elektriciteit. Ben je dus even weg achter je PC, even je scherm uitzetten.

Plat is beter
TFT- en LCD-monitoren zijn een stuk zuiniger met elektriciteit. Ze zijn dan wel wat duurder in de aanschaf dan een dikke vette CRT-monitor. Door de massa productie zijn de platte schermen goedkoper aan het worden en voor op de lange termijn zuiniger. Maar hoe groter je beeldscherm is, hoe meer elektriciteit deze gebruikt.

Laptop aanschaffen
Een laptop is nog weer goedkoper in stroomverbruik dan een ‘PC’. Ze zijn ontworpen om een lange tijd met de spanning van de batterij om te gaan. Hierdoor zijn ze een stuk zuiniger dan de gewone PC. Om met een laptop te gamen is wellicht niet helemaal denderend. Dus als je alleen gebruik maakt van internet, e-mail en tekstverwerken zou het raadzaam zijn om een laptop aan te schaffen.

TV’s worden goedkoper
Je console heeft gewoon een tv nodig om fatsoenlijk te kunnen gamen. Maar wat voor tv heb je thuis staan? Ook hier geldt het weer, hoe groter je beeld hoe meer elektriciteit het kastje nodig heeft. Het verbruik van een Plasma tv is gemiddeld het hoogst. Soms gebruikt deze wel twee keer zoveel als een LCD televisie van dezelfde grootte. Bij een Plasma tv is het ook weer zo dat als je veel beeld hebt met wit erin dit veel meer energie kost. Gelukkig zijn de meeste games luguber en donker! Gemiddeld is het energieverbruik van LCD-LED-tv’s ongeveer 20% lager dan ‘normale’ LCD-tv’s, maar het verschil is dus niet zo groot als tussen LCD’s en plasma’s.

Stroomverbruik Consoles en PC
Hoeveel stroom heeft jouw console of PC eigenlijk nodig? Er is een onderzoek geweest waaruit is gebleken dat de Nintendo Wii het meest zuinig is. Op de tweede plaats komt de Xbox 360 gevolgd door de PlayStation 3 en de grootste stroomverbruiker is de PC.

Je kan het artikel nog eens nalezen in het archief van Tweakers.net.
Bronnen: Nu.nl // energiebespaartips // tipsomtebesparen // Consumentenbond

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 − 36 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.