Foods,  Kids

Gezonde traktatie: Tulpen

Zo nu en dan lees ik op internet (veelal via sociale media) dat op scholen de wens uitgaat naar gezonde traktaties. Nu ben ik van mening dat een verjaardag heus gevierd mag worden met iets ongezonds, maar als dat de regels zijn dan is dat zo. Hoewel we ook van de zoete variaties zijn, hebben we voor Lieke (toen in groep 2) al eens eerder deze tulpjes gemaakt die ook nog eens hartstikke gezond zijn!

Wat heb je hier voor nodig?
– Kaas
– Komkommer
– Cherrytomaatjes
– Sat├ęprikkertjes
– Dienblad/bord/schaal
– (Papiertje)


Voor deze versie heb ik mini cupcake vormpjes gehaald (of waar ze ook maar voor gebruikt worden, cakepops?) Je kan ook iets anders gebruiken, maar een servetje is te plakkerig denk ik. Daarnaast wilde ik het op dit dienblad serveren, en om daar de traktatie op te zetten vond ik niet zo frisjes.


De kaas moet in blokjes gesneden worden. Dat is de basis waar de rest op zal moeten leunen. Dus doen probeer ze mooi vierkant te maken.


Als bloemblaadjes hebben we gebruik gemaakt van komkommer. Deze snijd je eerst in plakjes, niet te dun want dan passen ze niet goed op de prikker. Nadat je de komkommer in plakjes hebt gesneden haal je het zachte van de komkommer eruit.


Als laatste hebben we de cherry tomaatjes nodig. Hier haal je een hoekje uit, zodat je een tulpje krijgt.


Dan is het een kwestie van stapelen! Eerst de sat├ęprikker in het kaasje, dan de komkommerblaadjes en dan het tomaat/tulpen bolletje erop.


Daarna zet je ze in de cupcake vormpjes neer op je schaal, bord of dienblad. Ik heb het uiteindelijk vervoerd met een theedoek over het dienblad heen. Helaas waren er een paar omgevallen, maar die hebben we snel weer omhoog kunnen zetten. Geen grote rampen in elk geval.

De zingende tulpjes van Woezel & Pip kan je ze ook noemen, hihi! Dat bedenk ik ook echt nu pas bijj het schrijven van dit item..


Tadaa, dan heb je een leuke traktatie, die niet eens zo heel moeilijk te maken is. Het meeste werk is in het snijden van de kaas, komkommer en tulpen. Ondertussen kan je alles dat overblijft aan komkommer en tomaat (misschien ook nog wat kaas) lekker oppeuzelen.

Heb jij al eens zo’n traktatie gemaakt? Of ga je deze eens proberen? Laat je me je resultaat ook zien, dat zou ik erg leuk vinden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 5 = 3

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.